mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Beremend - Idamajor
Fotó: Molnár Ernő
Fotó: Molnár Ernő
Tisztelt Uram!

Az interneten látott gyűjteménybe egy újabb víztornyot ajánlok: Beremend idamajori víztorony

A víztorony helye: Dél-Baranya, Beremend és Magyarbóly között, az idamajori állattartó telep területén
A víztorony tulajdonosa: Bólyi Kereskedelmi és Mezőgazdasági Rt (Bóly Rt). (Ezen belül is a Beremendi Gazdaságának csípőtelki tehenészete)

A víztorony feltételezett története:
Az adott régió korábban több nagy uradalomnak is helyt adott. Ezek közül talán a legnagyobb a Dárda székhellyel működő dárdai uradalom volt. Ez az uradalom 1844-ben került vásárlás által a német SCHAMBURG - LIPPE hercegi család tulajdonába, amely 1917-ig gazdálkodott itt. A helyi elbeszélések alapján az ő időszakukban épült a víztorony, az uradalom egy kisebb egységének az Idahof, majd Idamajor nevezetű gazdálkodási egységének az ellátására.

1892 táján olasz mesteremberek építették a szükséges kutat, átmeneti víztároló medencét, vezeték rendszert és víztornyot. A víztorony 1995-ig volt használatban, de a csatlakozó vezetékrendszert csak 2000 után cserélték le. A kútházat 2002-ben felújították, a közeli öntöző víztároló vízellátásában kapott szerepet. A hajdani majorban, a fénykorban kb. 170-en laktak, majd az embereket az 1970-es években széttelepítették a környező falvakba. Jelenleg a major az ország egyik legnagyobb szakosított tehenészetének a része. A teleprészen történik a tehenek elletése és és a borjak nevelése.

A telepnek romantikát adó torony közelében korabeli istállók és magtár található. A helyiek kímélik, de nem újítják fel. A Bóly Rt. pár évvel korábbi protokoll naptárában is helyet kapott.

Tisztelettel:
Molnár Ernő

Főoldal | Lap teteje