mail: 
Víztorony Baráti Kör 
viztorony@viztorony.hu 


Budapest - XVI. Mészáros József utca 7. (harmadik rész)
Fotó: Burger Zsolt
Répai Éva - Építészmérnök, aki nemrégiben költözött be egy víztoronyba
Mi volt a legnehezebb a felújításban? ­ Minden komoly kihívás volt: Magyarországon eddig senki sem vágott hasonló vállalkozásba, úgyhogy mindent nekünk kellett kitalálnunk. A víztorony 27 méter magas, 8 hatalmas vasbeton lábon áll. Ezek részben szétfagytak, úgyhogy végül egy nagy téglafal "kabátot" adtunk rájuk, hogy megóvjuk őket. A keletkezett belső térben hoztuk létre a földszinti lakást és felette az építész műtermet. Mi lesz az épület többi részével? ­ Ha elkészül a lift, a műterem feletti négy szintet bérbe adjuk. Efölött fedett kilátóterasz és egy gépészeti szint van.
A következő, régi víztartály szintet hidakon lehet bejárni. Ebbe a misztikus térbe kiállításokat tervezünk. Ha végig elkészül a lépcső, fel lehet jutni a legfelső kilátó szintre, ahonnan akár a váci Naszály-hegyig is ellátni. Honnan ered a beköltözés ötlete?

­ A szükség hozta: a szomszédos lakótelepen laktam. Épp nagyobb lakást kerestem, amikor megtudtam, hogy pályázatot írtak ki a víztorony hasznosítására. Végül műteremlakásnak vettem meg 1996-ban 3 millió forintért.

Puskás Zsuzsa
Fotó: Szabó Bernadett
Mint hal a víztoronyban
A „műtárgy” felújítása és lakóépületté alakítása nem volt éppen móka, kacagás

Mátyásföldre igyekezvén gondolatainkban megképződik a jelenet: Répai Éva búvárruhában fogad majd minket, méretes békalábakon billeg elénk a kertkapuhoz, miközben szörcsög a hátán a hatalmas légzőpalack, és testére feszülő gumiruhájáról csillogó pöttyökben hullanak a vízcseppek. Félreértés ne essék, az ember nem viccel, csak logikusan gondolkodik.

Répai Éva egy mátyásföldi víztoronyban lakik, márpedig egy víztoronyban – annak idején földrajzórán tanultuk, tehát igaz – általában víz van. A vízben pedig búvárfelszerelés nélkül elég macerás lakni, arról nem beszélve, hogy a Réka garnitúrát is erősen a padlóhoz kell rögzíteni, különben a szekrénysor a plafonig emelkedik.

Becsöngetünk, és kissé csalódottan vesszük tudomásul, hogy hiába hoztunk fürdőnadrágot, valamint hiába tanulmányoztuk előző este Stuart Wackler A gyöngyhalászok légzéstechnikája című szakkönyvét, a mátyásföldi víztorony-villa megtekintéséhez ilyesfajta felszerelésre és szaktudásra nem lesz szükség.

Víz? Hol van már itt a víz? – kérdezi a víztoronyból átalakított ház tulajdonosa, Répai Éva építészmérnök. Ám, hogy nekünk is igazunk legyen, megnyugtat: az 1900-as évek elején emelt torony, amikor még nem épület, hanem szakkifejezéssel élve úgynevezett műtárgy volt, valóban vizet tárolt. A környék, azaz Ó-Mátyásföld nyaralóinak vízellátását szolgálta.

Értjük. Szóval le tetszett engedni a vizet a toronyból, hogy aztán lakóház legyen belőle, a környék meg szomjazik, támadunk orvul, de az építészmérnök kedvesen mosolyog, türelme végtelen. És hogy végre mi is képbe kerüljünk, röviden elmeséli, miképpen lett a víztoronyból lakóház. A torony tehát annak idején valóban a két világháború között nagyon népszerűvé lett környék villáit, nyaralóit látta el vízzel, ám a hetvenes évek óta feleslegessé vált.

Az egyébként kitűnően megtervezett és megépített műtárgyat akkor sorsára hagyták, tulajdonképpen azóta áll használatlanul. Hacsak azt nem tekintjük használatnak, hogy birtokba vették a galambok, a denevérek és a hajléktalanok, akik a toronyból előszeretettel hajigálták a teljesen kiszopogatott almaboros palackokat a környék alant ugató kutyáira. Az épület időközben a kerületi önkormányzat tulajdonába került, állaga egyre romlott, úgy tűnt: pusztulásra van ítélve. A szomorú állapotot két módon lehetett megszüntetni: a tulajdonos önkormányzat vagy lebontatja (kisebb vagyonba került volna), vagy felajánlja megvételre: aki fantáziát lát benne, hasznosítsa.

Mátyásföld vezetői az utóbbi mellett döntöttek, és 1995-ben pályázatot írtak ki az egykori víztároló hasznosítására. Mindössze hárman jelentkeztek, ám az egyik ötletet eleve elvetették, mert a különös torony tulajdonjogára áhítozó érdeklődő vendéglátóhelyet akart kialakítani az épületben, és ezt a környékbeliek nem akarták. A pályázatot végül Répai Éva nyerte meg, aki lakóházat, építésztervező-irodákat álmodott az akkor már erősen leromlott állapotú vasbeton víztoronyba, és hárommillió forintért telkestül-lelkestül megvásárolta az önkormányzattól.

Püff neki! Sehol a kaland, a remélt búvárromantika. Elszontyolodunk. Hát még, amikor megtudjuk, hogy a torony felújítása és lakóépületté alakítása sem volt éppen móka, kacagás. Szakmai részletekkel e helyütt nem untatnánk a kedves olvasót, még a kívülálló is elképzelheti, mit jelent gatyába rázni egy közel negyven éve pusztuló vasbeton monstrumot. Amely ráadásul ipari létesítményként furfangos szerkezetű, és ravasz építészeti megoldásaival gyakran akadályozza a más irányú felhasználást. Olyannyira, hogy bár Répai Éva családjában szinte mindenki mérnök végzettségű (korábban maga is élelmiszer-ipari gyárak tervezésében vett részt), az építkezés folytatásához olykor még a család tagjainak is komoly fejtörésre volt szükségük. A kivitelezés sem volt egyszerűbb, hogy csak egy példát említsünk: ekkora monstrumot felállványozni szinte megfizethetetlen lett volna, ezért Répai Éva 72 éves, egyébként szintén mérnök édesapja beiratkozott egy tanfolyamra, megtanulta az alpintechnikát, hogy később lányának, valamint a kőműveseknek továbbadhassa tudományát.

Szóval halmozódtak a nehézségek, márpedig a terveket valóra kellett váltani, mert ha menet közben netán kiderül, hogy a torony mégiscsak alkalmatlan arra, hogy lakóházzá alakítsák, akkor a lebontás hétmilliós költségét is az új tulajdonosnak kellett volna állnia.

És most itt tartunk, mutatja a kívülről bevakolt épületet Répai Éva.

Ma már a víztorony hosszú lábaira „kabát” került, azaz nem egy póklábakon álló víztartályt látunk, hanem egy égbe nyúló, huszonhét méter magas épületet. Beljebb lépve meg egy lakássá alakított száz négyzetméteres alsó szintet, a csigalépcsőt megmászva meg újabb és újabb kész-félkész szinteket.

Ahogy fogynak a lépcsők, úgy fogy a levegő is, talán csak a tulajdonos és belsőépítész férje fittebb egy kicsit; na ja, mondják, képzeljék csak el, amikor lent felejtettünk egy kalapácsot, és legjobb esetben is négy-öt percbe telt, amíg fölhoztuk a magasabban lévő helyekre. A hasznosítható terület összesen négyszázötven négyzetméter, ebből csak az alsó száz sorsa dőlt el: ez a lakóterület. Hogy a többivel mi lesz, az még kérdéses: lehet családi építésziroda, műterem, de felmerült a különös luxushotel és – lévén a felső szinten lévő víztároló kis átalakítással akár uszodának is alkalmas – a gyógyszálló ötlete is.

Az épület tetejére már csak némi akrobatikus ügyesség és egy pengevékony vaslétra segítségével lehet feljutni, azért mi felhatolunk, és nem bánjuk meg. Mellettünk az egykor vörös csillagot tartó vasszerkezet, alattunk Budapest, a távolban Isaszeg és a Börzsöny egy darabja.

Mellettünk egy boldog és elégedett házaspár. Két ember, aki elhatározta, hogy megvásárol egy lepukkadt vasbeton tornyot, munkát, energiát (és persze pénzt) nem kímélve újjávarázsolja azt, hogy aztán élhessen benne, mint hal a víztoronyban.

Trencsényi Zoltán
Forrás: Népszabadság
2002. október 14.

Fotó: Szabó Bernadett
Otthont adó víztorony Mátyásföldön
A mintegy negyven éve üzemképtelen létesítményt hárommillió forintért vásárolták meg lakói

Egy fiatal mátyásföldi házaspár költözött nemrégiben új, ám meglehetősen szokatlan helyen, a Mészáros József utcai víztoronyban kialakított lakásába.
A múlt század elején épült ipari létesítményt a hatvanas években üzemen kívül helyezték. A gazdátlan víztornyot Répai Éva építészmérnök férjével együtt hárommillió forintért megvásárolta XVI. kerületi önkormányzattól, s kialakították benne otthonukat. Azt tervezik, hogy a 27 méter magas ingatlan tetejére vezető 88 lépcsőfokot megtoldják további 44-gyel, hogy az érdeklődők könnyebben megközelíthessék a teraszt, amelyről szép időben a Börzsönyig is ellátni.

Csaknem száz esztendeje, az 1900-as évek elején, amikor Ó-Mátyásföld virágzó korszakát élte, a környéken telket vásárló nyaralótulajdonosok vízellátására víztornyot építettek a területen. Az építészeti megoldásokból arra lehet következtetni, hogy az épület terveit az a Zielinszky Szilárd készítette, aki a múlt század elején a legtöbb tapasztalatot szerezte a hasonló szerkezetek építésében. A leghitelesebb források szerint a tornyot 1914-től használták, és feladata az volt, hogy a közvetlen közelében levő vízmű felesleges vízmennyiségét tárolja. A telep, amelynek tulajdonosai a mátyásföldi nagypolgárok és arisztokraták voltak, a környék villáit látta el ivóvízzel: kezdetekben évi nyolcvanezer köbméter vizet biztosított, míg a toronyban újabb háromszáz köbméternyi víz tárolására nyílt lehetőség.

A két világháború között számos előkelő család vásárolt ingatlant a várostól független, ám mégis közelinek számító Ó-Mátyásföldön. Az újonnan alakuló település ugyanis pontosan félúton helyezkedett el a Belváros és a gödöllői királyi kastély között, ráadásul az akkor már közelekedő HÉV segítségével könnyen megközelíthető volt. Az 50-es években aztán nagyot változott a világ: a villákat kisajátították, a települést a fővároshoz csatolták, míg az addig magántulajdonban levő víztornyot a Fővárosi Vízművek kezelésébe adták. Néhány évvel később az állami vállalat felújította az épületet, ám a hatvanas évek elején a vezetők úgy döntöttek, hogy a technikai fejlődés következtében fölöslegessé vált a torony további üzemeltetése.

A rendszerváltás után a hajléktalanok vették birtokukba az egyre rosszabb állapotba kerülő épületet. A környék lakói mind a mai napig emlegetik azokat az időket, amikor ismeretlen kezek sörösüvegekkel dobálták a víztorony tetejéről a kutyáikat.

Répai Éva építészmérnök a toronytól harminc méter távolságban épült lakótelepi házak egyikében lakott. Mint mesélte, éveken át figyelte az igazi ipari műremeknek számító vasbeton épület lassú hanyatlását, és már akkor többször megfogadta, hogy amint lehetősége nyílik rá, maga fogja rekonstruálni a víztornyot. Talán maga sem gondolta, hogy alig néhány év múlva az egyik helyi újságban azt olvassa majd, hogy a tornyot akkori tulajdonosa, a XVI. kerületi önkormányzat pályázat útján eladásra kínálja. A fiatal építészmérnök családja támogatásával elhatározta, hogy belevág a merésznek tűnő kalandba, s benyújtotta a maga elképzelését a víztorony jövőjével kapcsolatban. A tervek arról tanúskodtak, hogy a víztárolásra már alkalmatlan torony lakó- és irodaépületként nyugodtan funkcionálhatna. Munkáját és nem utolsósorban az ingatlanért kínált hárommillió forintot a hivatal elfogadta, és 1996-ban nyélbe is ütötték az üzletet.

– A dolog azért nem volt ennyire egyszerű, hisz számos engedélyt kellett beszerezni ahhoz, hogy az önkormányzat megadhassa az építési engedélyt az általa eladott ingatlanra, így csak 2000-ben láthattunk munkához. Jelenleg az építés első szakaszán vagyunk túl, azaz a nyár folyamán befejeződtek a külső munkálatok, és a lábazat alsó két szintjén kialakított lakásba és irodába már be is költözhettünk a férjemmel. A második fázisban majd a belső munkálatokra kerül sor, végül a tartály átalakítása következhet – mesélte Répai Éva, a torony büszke háziasszonya, akinek a munkahelye is itt van.
Ezen a nyáron új, sárga köntösbe öltözött a 27 méter magas épület. Bár a torony jelentős része még mindig építési területnek számít, az első „toronylakók” nagyon jól érzik magukat új otthonukban.

– Jelenleg még nem tudjuk, hogy milyen funkciót fog betölteni az ingatlan többi része, csak annyi biztos, hogy mi semmiképpen sem akarunk megválni a saját víztornyunktól. Sokféle elképzelésünk van a jövővel kapcsolatban, s a további munkálatokat is elsősorban ezek fogják majd meghatározni. Annyi talán azért már elmondható, hogy legalább egy alkalommal szeretnénk kiállítást rendezni a tartályban kialakított tágas helyiségben. Rengetegen érdeklődnek a munkálatok iránt, szinte nincs olyan nap, hogy valaki csak úgy be ne csöngetne hozzánk – mondta az építészmérnök.
Az „életre kelt” víztoronynak az eddigi tapasztalatok szerint átütő sikere van a XVI. kerületben. A rajongók azonban ma még csak találgatják, hogy vajon milyen lehet a legtetejére felkapaszkodni, s meddig lehet ellátni a közel százesztendős épület csúcsáról.

Répai Éva elárulta: jelenleg 88 lépcsőfok készült el, és még további 44-et terveznek a tartályig, ám aki a tetőn kialakított teraszra akar kijutni, annak minden bizonnyal majd a jelenleg is használt vaslétrát kell igénybe vennie. Azonban megéri ez a kis nehézség, hisz szép időben egészen a Börzsönyig el lehet onnan látni. Valamikor, a műholdak előtti időszakban ez a víztorony is geodéziai alappont volt, és Isaszeg magasságában is a mátyásföldi épület segítségével végezték munkájukat a földmérők. Természetesen ma már ez az eljárás is idejét múlta, mint ahogy az a szerkezet is, amely valamikor a toronytetőn elhelyezett két, ma már önkényuralmi jelképnek számító ötágú vöröscsillagot tartotta. A megmaradt állvány azonban lehetőséget biztosít egy emelvény építésére, amelyről még az eddigieknél is meszszebb elláthatnak a kíváncsiskodók.

Répai Éva nemcsak a terveket készítette el, hanem az építkezést is önerőből, családja, rokonai és ismerősei segítségével végezte. Elmondása szerint 72 éves édesapja még az ipari alpintechnikát is megtanulta azért, hogy minél hatékonyabban vehessen részt a munkálatokban. A fiatalasszonynak volt tehát alkalma és lehetősége arra, hogy a vasbeton szerkezet minden apró kis részletét megismerhesse.

Zielinszki Szilárdról azt mondják: egy évszázada ő értett a legjobban a víztornyokhoz. Azt azonban a kiváló szakember sem sejthette, hogy remekművei mennyire lesznek időtállók. Úgy tűnik, Mátyásföldön most megtalálták erre a kérdésre a feleletet, és az új „Répai-villa” talán sokak számára követendő példa lehet.

2002. szeptember 20. (23. oldal)
Riersch Tamás
Forrás: Magyar Nemzet

 

A víztorony lakói
A lakáshelyzet megoldatlansága sokakat késztetett már fura megoldásokra. De ki hallott már olyat, hogy valaki - legyen bár építészmérnök - egy víztoronyba költözzön?

Sokak számára egész életükben rejtély marad, hogy vajon milyen lehetőségek rejlenek a régi víztornyokban. Pedig számtalan rajongója akad ezeknek az ipari műemlékeknek. Van, aki fényképezi őket, mások pedig vázlatokat készítenek a "nekik modellt álló" építményekről. És valószínűleg sokan vannak azok is, akik beérik az ilyen "égig érő" tornyok látványával is. Ám az ő számukra is kisebbfajta szenzációt jelenthet, hogy Budapest egyik peremkerületében, Mátyásföldön egy fiatal házaspár nemrégiben beköltözhetett - az országban elsőként - egy lakóépületté átalakított víztoronyba.

A torony, a fennmaradó adatokból és az építészeti stílusból következtethetően egyike volt azoknak az ipari épületeknek, amelyek Zielinszky Szilárd tervei alapján a XX. század tízes éveiben épülhettek - mondta Répai Éva építészmérnök, aki az épület tulajdonosa és egyben átalakítója is.

Lakhatóvá tette a lepusztult tornyot
Az országban, kivált a fővárosban számtalan hasonló torony található, túlnyomó többségük használaton kívül és igencsak leromlott állapotban. Ilyen volt a mátyásföldi is, amelyet körülbelül negyven esztendeje üzemen kívül helyezett a fővárosi Vízművek, és azóta az időnként fel-felbukkanó hajléktalanokon kívül senki nem lépte át a küszöbét. A fiatal építészmérnök a szomszédos hétemeletes lakóház egyik ablakából éveken keresztül látta a sorsára hagyatott épület lassú pusztulását, de tenni semmit sem tudott, hiszen a torony tulajdonosa a helyi önkormányzat volt, amely nem tudott a költségvetéséből egyetlen fillért sem áldozni a csúf épület felújítására. Aztán 1996-ban a helyi újságon keresztül értesült arról, hogy a víztorony tulajdonjogára pályázatot írt ki a hivatal. E pályázat győzteseként vásárolhatta meg leendő lakhelyét.

A tervem már akkor is az volt, hogy lakhatóvá teszem az öreg épületet, és megpróbálok benne lakások, valamint irodák számára helyiségeket kialakítani. Természetesen ehhez számtalan engedélyt kellett beszereznem, és emiatt csak 2000-ben tudtam véglegesen munkához látni - meséli Répai Éva.

Méghozzá önerőből, ugyanis az építészmérnök-tulajdonos nem kivitelező cégeket kért fel az általa elkészített tervek megvalósításához, hanem elgondolásait két kezével, valamint családtagjai, rokonai és ismerősei segítségével akarta a gyakorlatba is átültetni. Azóta közel három esztendő telt el, és elmondható, hogy a fiatalasszony akadályt nem ismerő munkáját siker koronázta. Ezen a nyáron ugyanis férjével együtt beköltözhetett a 27 méter magas víztorony alsó szintjére.

Akár példa is lehetne
Ez még csak egy apró kis siker - bizonygatja az első boldog toronylakó. Még rengeteg munka vár ránk. A külső munkálatok ugyan lassan már a végéhez közelednek, ám a lábazat hat szintjéből négynek a belső munkálatai még hátra vannak. A felső tartály belső terének a kialakítását is megkezdtük már, ám végleges funkció hiányában, még nem tudjuk, hogy milyen belső elrendezést kap a torony dísze. A víztornyot mi ugyan már kezdjük belakni, de az is biztos, hogy az egész épület sok lesz kettőnknek. Több elképzelésünk is van azzal kapcsolatban, hogy hogyan hasznosítsuk a különböző szinteket, és csak egyetlen dologban vagyunk eddig biztosak, hogy a toronytól semmi pénzért nem akarunk megválni.

Egy építészmérnök számára minden munka referenciának is számít. Ám, a laikusok, de a szakma véleménye is megegyezik abban, hogy Répai Éva munkája túltesz a szokásos mérnöki feladatokon. Megmutatta ugyanis, hogy a kallódó ipari műemlékeket gondos, szakértő és nem utolsó sorban szerető munkával még az utókor is hasznosítani tudja. Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a többi hasonlóan "levitézlett" épülettel mi lesz a jövőben, mert lebontani őket vétek lenne, a jelenlegi fenntartók viszont nem tudják finanszírozni az elkerülhetetlen felújítási munkálatokat.

A mátyásföldi víztorony esete akár követendő példa is lehetne, azzal a nem elhanyagolható kiegészítéssel, hogy ma már van egy építészmérnök az országban, aki azzal, hogy saját bőrén tanult meg minden apró kis részletet a víztornyokról, igazi szakértője lett ezeknek az épületeknek.

(Riersch Tamás, MTI Press)
Forrás: Építész Fórum

Lap teteje | Folytatás a negyedik oldalon | Következő budapesti víztorony