mail: 
Víztorony Baráti Kör 
viztorony@viztorony.hu 


Budapest - I. Hess András tér
Fotó: András 2000
Fotó: András 2000
Fotó: András 2000
Forrás: Gerő László: A Budai Várnegyed (Corvina kiadó 1979)
A Szt. Miklós templom gótikus tornya és a régi pénzügyminisztérium barokk homlokzata egy II. világháború előtti fotón.
Fotó: András 2001
A toronyban ma is a mellette álló száloda
víztartalékait tárolják - állították a hotel dolgozói.
Fotó: András 2001
Fotó: András 2001
Érdekes, hogy sehol nem lehet olvasni róla, hogy miért került ez a modern torony a régi épületre, még a kimondottan erről szóló kiadványban sem...
Forrás: T.K.M. (625)
A torony a XVIII-XIX. században (Seldmayr János rekonstrukciója)

A műemlék helyreállításának koncepciója
A második világháborúban kiégett és romossá vált épületegyüttest és telket a hatvanas években először iskola számára kívánták hasznosítani. Eközben új felhasználóként jelentkezett a Hilton Szálló.

A legkedvezőbb megoldás érdekében a Középülettervező Vállalaton belül házi tervpályázatot írtak ki, hat meghívott részvételével. Ezt öt neves tervező előtt Pintér Béla építész nyerte meg.

Pintér Béla első terve több jelentős és azóta igazoltan jó javaslatot tartalmazott.

Forrás: T.K.M. (625)
1934 után (Lux Kálmán
építész tervei szerint)
Forrás: T.K.M. (625)
1959 után (Csemegi József
építész tervei szerint)

Így például azt, hogy a szálló a teljes elpusztult együttesre terjedjen ki, miáltal az épület egésze viszonylag alacsony maradhatott.

A műemléki maradványok kiegészítését és értelmezését Seldmayr Jánosra bízták. Munkáját megkönnyítette, hogy az új épület koncepciója a középkori részek kedvező bemutatását elősegítette. Az új épület és a régi maradványok helyreállítása szerencsés ötvözetben készülhetett el. Együttes átadására 1976 végén került sor.

(Forrás: Tájak Korok Múzeumok Kiskönyvtára (625) Budai domonkos kolostor)

Forrás: T.K.M. (625)
1976 után (Seldmayr János
építész tervei szerint)
Fotó: András 2001

Budapest legelőkelőbb szállodája 1976-ban készült el, s kedvező visszhangra talált mind a modern építészek, mind a műemléki szakemberek között.
(Tervezte Pintér Béla.)

A megnyitón a Hilton-cég elnöke a szállót az egész lánc legszebb gyöngyszemének nevezte. A szálloda egyik oldala a hajdani jezsuita kolostor copf stílusú fala.

A valaha itt állt domonkos rendi templom gótikus maradványait körbefogja a modern szálló, úgy, hogy az emlékek megtekinthetők. A Dominikánus Udvarban hangversenyeket is tartanak.

Az óriási épület tömegét szerencsésen megbontották - az egykori Miklós tornyot idéző építmény, a mai víztorony választja el a négy- és a hatemeletes szintet. A nagyméretű üvegfelületek a közelben álló műemlék épületeket tükrözik vissza.
Forrás: Budapesti séták

Főoldal | Lap teteje | Térkép | A következő budapesti víztorony