mail: 
Víztorony Baráti Kör 
viztorony@viztorony.hu 


Budapest - XXII. Nagytétény, a volt sertéshízlalda területén
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2001
Forrás: harborpark.hu
Volt Nagytétényi Sertéshizlalda
A telep délnyugat felé az új siló tettejérôl
Hild-Ybl alapítvány, 1997 (XXII-NY-16-35)
a képet küldte: Santa
(nagyobb méretben is letölthető itt)
Forrás: Népszabadság (kb. 1997)

Építés ideje: 1914.
Magasság: 37,6 m
Űrtartalom: 500 m3
Tervezők: Just Lajos és Vajda Béla

Forrás: BUDAFOK-TÉTÉNY - MILLENIUMI ALBUM XXII. kerület helytörténeti kiadványa

A műemléki hivatal műemlékké nyilvánította a XXII. kerületi volt sertéshizlalda néhány építményét. Így védett lett a régi siló, a hajdani sertéstőzsde, valamint a víztorony. Az épületeket szegélyező, mintegy öt méter széles terület pedig a hivatal jóvoltából műemléki övezet lett.

Forrás: Népszabadság
2000. szeptember 4.

Fotó: András 2001
Fotó: András 2000
Fotó: Tupolev 2003
A malomépületet végül lebontották,
a silók viszont megmaradtak
Fotó: Tupolev 2003
A régi silóban készült képek a lenti manipulációs teret mutatják
Fotó: Tupolev 2003
Középen az egyik hatszögben van a felvezető lépcső és a szállítócsövek.
Fotó: Tupolev 2003
Feljebb nem lehet menni.
Fotó: Tupolev 2003
A plafonról
csüngő kúpok a tartályok garatjai.
Fotó: Tupolev 2003
Fotó: Tupolev 2003
Az új évezred logisztikai központja?
Épül a Harbor Park

Új, az elképzelések szerint egyedülálló raktárbázis és logisztikai központ építkezése kezdődik meg a közeli jövőben: néhány napon belül ünnepélyes körülmények között helyezik el a nagytétényi Harbor Park alapkövét. A negyvenhét hektáros területen, a park főbejáratának közvetlen közelében még ebben az évben elkészülnek az első, összességében mintegy harmincezer négyzetméter alapterületű épületek.

A csarnokok és az irodák területe az igényeknek megfelelően, rugalmasan alakítható. Bár az első harmincezer négyzetméterre még nem köttettek meg a konkrét szerződések, az érdeklődők szándékai és az előzetes tárgyalások azt mutatják, hogy egy-egy vállalkozás átlagosan 5-6 ezer négyzetméterre tart igényt. Ez azt jelenti, hogy az épületeket mintegy öt-hat bérlő fogja hasznosítani.

A hajdani nagytétényi sertéshizlalda területén működő Harbor Park Budapesti Logisztikai Központ továbbépítése az első lépcső elkészülte után már az igényeknek megfelelően, rugalmasan folytatódik.

A további létesítmények esetében majd akkor indul a beruházás, kezdődhet a konkrét munka, ha egy-egy épületet - amelyben egymáshoz kapcsolódó raktár- és irodai terek arányait a későbbi felhasználók szádékai szerint alakítják ki - már legalább ötven százalékban előzetesen lekötöttek.

A területen, ha végleges formájában elkészül az egész létesítmény, a Harbor Park 180 ezer négyzetméternyi korszerű raktár- és irodaterületet foglal majd magában.

www.harborpark.hu
A kiváló közúti kapcsolatokkal és saját iparvágánnyal rendelkező logisztikai bázis a tervek szerint nem csupán magas színvonalú, az új évezred követelményeinek minden szempontból megfelelő üzemeltetést, de a szolgáltatások széles körét is biztosítja majd leendő bérlőinek, használóinak.

A korszerű távközlési megoldások mellett étkezési és szálláslehetőséget, vámügyintézést, postai és banki szolgáltatásokat is kínálnak majd a park területén.

A felhasználói igényehez rugalmasan alkalmazkodó - a különböző termékek raktározására, csomagolására és bizonyos könnyűipari tevékenységek befogadására egyaránt alkalmas - csarnokok és a hozzájuk kapcsolódó irodaépületeket parkszerűen kialakított, vonzó zöld környezet veszi majd körül. A gépkocsikat az épületek mellett, lombos fák árnyékában található parkolókban lehet majd elhelyezni.

A korszerű technológiai megoldásoknak, a modern tecnika legújabb eredményeit felhasználó épületgépészeti kialakításnak köszönhetően az üzemeltetés költégei várhatóan lényegesen alatta maradnak a magyarországi átlagnak.

A nagyfokú rugalmasságot biztosító építészeti megoldások rugalmas bérleti konstrukció kialakítását teszik lehetővé. A beruházók ezért is nevezik büszkén a most induló fejlesztés majdani eredményét "az új évezred logisztikai központjának".

Fotó: Tupolev 2003
A vasúti összeköttetést saját iparvágány, a közúti megközelítést az M0-ás autópálya biztosítja, amelynek közbeiktatásával az M1-es, M5-ös és M7-es autópálya már most is könynyen elérhető. A körgyűrű továbbépítése során természetesen további főútvonalakkal alakul majd ki a közvetlen kapcsolat.

A terület közvetlen közelében a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium távlati tervei szerint ro-la kikötő épül, amely a közvetlen vasúti és kiváló közúti kapcsolat mellett a létesítményt vízi úton is közvetlenül megközelíthetővé teszi. Ez akkor válhat majd jelentős tényezővé, ha a Duna alsó szakaszáról eltüntetik majd a háborús pusztítás nyomait és újra fellendül a folyami hajózás.

A tervek szerint a Harbor Park tőszomszédságában, egy jelenleg még teljesen üres mezőn konténerterminál is épül, amelynek az itt működő vállalkozások tevékenységére gyakorolt kedvező hatását talán nem kell külön hangsúlyozni.

A területen, illetve annak tőszomszédságában három védett épület, ipari műemlék is található. Az egykori víztorony felújítva továbbra is eredeti funkciójának megfelelően üzemel majd, és az előzetes érdeklődés alapján valószínűsíthető, hogy a hatalmas siló is könnyen hasznosítható. Az egykori sertéstőzsde épületében, ahol a hízókkal kapcsolatos üzletek köttettek valamikor, a tervek szerint egy, az igényes vendégek kiszolgálására is alkalmas szállodát alakítanak ki.

A nagyszabású ingatlanfejlesztés létrehozásában és finanszírozásában a fejlesztő Crow Holding mellett részt vállal a Lehman Brothers International, a Heitman International és a Wallis Ingatlan Rt. is.

Cs. I.
Forrás: ingatlanbefektetes.hu

www.harborpark.hu
Főoldal | Lap teteje | Térkép | A következő budapesti víztorony