mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Győr
Fotó: Novák Zsuzsy
Fotó: András 2004
Fotó: András 2004
Kovács Sebestyén Aladár Műegyetemi tanár tervei alapján 1910-re készült el. Térfogata 600 m3. Kivitelező Wayss G.A. budapesti cég.
A szkennelésért köszönet Zsuzsinak!
Forrás: ÉPÍTŐ IPAR 1911. március
Fotó: Pesti Bálint 2006
A szkennelésért köszönet Zsuzsinak!
Forrás: ÉPÍTŐ IPAR 1911. március
Köszönet Tóth Lászlónak!
Fotó: Glück Samu (+)
Forrás: Győri tanulmányok 3.
Köszönet Tóth Lászlónak!
Az 1954-es árvíz idején
Forrás: Győri tanulmányok 3.
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Eladták az öreg víztornyot

Új tulajdonosa van a győr-révfalui víztoronynak. Dudits Gábor félmilliárdos beruházással szállodát akar létrehozni a toronyban. A százéves monstrum Győr második víztornyaként épült 1902-ben.

Akár egy kísértet, nyúlik esténként a város fölé a győr-révfalui víztorony. Gyönyörű, százéves monstrum - vajon kié, mi célt szolgál és mi lesz a sorsa? Az első kérdést természetesen pillanat alatt megválaszoljuk: az ükapakorban lévő közmű a Révész hotelé, amióta eredeti tulajdonosa, a Pannon-Víz rt. megvált tőle.

A szolgáltató legfeljebb lebontani tudta volna az objektumot, amely a nyolcvanas évek óta nem szolgálta a várost. A szálloda ekkor már több éve bérelte a víztorony területét, így oldva meg a parkolási nehézségeket. A pályáztatáson a legjobb ajánlattal jutott az épület és a telek megvásárlási jogához az igazgató, Dudits Gábor, aki egyre bizakodóbb: szerinte két-három éven belül elkezdődhet a vén monstrum felújítása.

A város második víztornyát 1902-ben adták át. "Bátyja", az 1894-ben épült gyárvárosi torony - amelyben a kiskúti vizet tárolták - ma is működik. A révfalui azonban a nyolcvanas években egyre nehezebben működött és kétezer köbméteres tárolója feleslegessé vált, amikor a győrújbaráti tízezres közmű megépült. Ettől kezdve már csak mint sötét kísértet nyúlt a város fölé, s úgy tűnt, soha nem lesz más, mint megtűrt régiség.

Amikor a Révész szálloda tulajdonába került, a rendezési terv szerint csak ipari tevékenységnek - autószerelő-műhelynek, lakatos üzemnek - adhatott volna otthont. Dudits Gábor - mint vallja - saját költségén készíttetett új rendezési tervet, amelyet néhány hónappal ezelőtt elfogadott a közgyűlés.
Fotó: András 2002

Ez lehetővé teszi, hogy szállodafejlesztésre kínáljon helyet a víztorony. Az ezzel kapcsolatos közmeghallgatáson kiderült, a környék lakói között nem arat osztatlan sikert az ötlet, a legtöbben az útkezelő által ajánlott megoldástól tartottak, miszerint a toronyszálló bejárata a Gyöngy utca felé nézzen.

A másik fő aggály a vendéglátóhely parkolójával kapcsolatban fogalmazódott meg: a lakók félteni kezdték a nyugalmukat. - Nem tudom még pontosan, mikor kezdődhet a felújítás, hiszen itt egy talán félmilliárdos beruházásról beszélünk, de bízom benne, hogy két-három éven belül indulhat a munka. Azt azonban biztosan állíthatom, semmi olyan megoldás nem születik, amiben ne vennénk figyelembe a lakók észrevételeit.

A parkolást nagyrészt mélygarázzsal oldanánk meg, a bejáratot pedig nekünk is ésszerűbb a szállodaközpont felől és nem a kertes házak oldaláról megnyitni - mondja Dudits Gábor, aki szerint belátható mindenki számára, hogy az ötven méter magas, ma még nem életveszélyes épülettel kezdeni kell valamit, nem érdemes meg várni, amíg ráomlik a kertes övezetre.

Forrás: Kisalföld.hu (2002.10.30.)

Fotó: Pesti Bálint 2006
Főoldal | Lap teteje