mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Győr - Szabadhegy (cikkek)
Forrás: Építés-Szerelés
A bordázat kialakítása a kúpfelületen
Forrás: Építés-Szerelés
Vasszerelés a "tölcsérben"
Forrás: Építés-Szerelés
A zsaluzat metszete
Forrás: Építés-Szerelés
A zsaluzat szerelés közben
Forrás: Építés-Szerelés
A víztartály emelése
A legfiatalabb víztorony
Átadták Győr legújabb víztornyát, amely hivatásán túl kilátóként is szolgál. A tervek szerint lifttel lehet majd a csúcsra feljutni, ahol étterem is üzemel. A tulajdonos önkormányzat hamarosan meghirdeti a beruházást.

A hétvégén ünnepélyesen is átadták a Győr-Szabadhegy és Kismegyer biztonságosabb ivóvízellátását szolgáló új (a városban a negyedik) víztornyot. A megrendelő a győri önkormányzat, melynek képviseletében Eredics Imre alpolgármester vette át a létesítményt.
Néhány adat a víztoronyról: 400 köbméteres, a villámhárítóként is szolgáló csúcsdísz nélkül 42,9 méter magas, a tartály legnagyobb átmérője 19,6 méter, toronytörzse kívülről 5,4 méter. A beruházáshoz kapcsolódott az 5300 méter hosszúságú, új nyomóvezeték lefektetése is. A beruházás költsége 295 millió forint.

Páratlan panoráma a tetőről
A torony a maga nemében nem számít különlegesen magasnak, de mivel Szabadhegyen, a dombtetőn áll a tévétorony szomszédságában, Győrben páratlan panorámakilátásra ad lehetőséget.

Eleve úgy is tervezték: a felső tartálya tetején egy üvegezett és egy nyitott, körbejárható kilátót alakítottak ki. Ide ugyan egyelőre csak gyalogosan, lépcsőzve lehet feljutni (267 lépcsőfokon), ám a torony törzsében előkészítették a helyet a leendő liftnek.

A tulajdonos várja a kivitelezők jelentkezését
Mikor legutóbb beszámoltunk az építés utolsó fázisáról, még azt írtuk: kérdéses, hogy a páratlan panorámában gyönyörködni akarók mikor juthatnak fel a torony tetejére. Ez ugyanis attól függ, hogy a város és az üzemeltető Pannon-Víz rt. milyen megállapodásra jut a „rendeltetéstől eltérő használat" dolgában.

Eredics Imre alpolgármester az átadás után, szombaton azt mondta a Kisalföldnek: most, hogy a hivatalos átadás-átvétel megtörtént, meghirdethetik a torony csúcsán üzemeltethető éttermi rész, illetve a lift kivitelezését és működtetését.

S. Á.
2003-12-14
Kisalföld Online

Magasra nőtt az új víztorony
Tavaly szeptemberben kezdték építeni, azóta már huszonöt méter magasra nőtt Győr legújabb víztornya Szabadhegyen. Fontos beruházás a megyeszékhely számára a Szabadhegyen épülő legújabb víztorony.

Ez – és természetesen a hozzá kapcsolódó vízellátó rendszer – a József Attila u.–Fehérvári út–Szent Imre út által határolt tekintélyes méretű terület s nem utolsósorban Kismegyer meglévő és tervezett beépítését szolgálja. A már jelenleg is beépített területen a meglévő rendszer nem megfelelő a biztonságos vízellátás szempontjából, ugyanakkor gondolni kell a jövő építkezéseire is.

Júniusi átadás
Az összességében 320 millió forintos építkezés kivitelezése a műszaki ütemezésnek megfelelően halad, tudtuk meg Csillag Irmától, a győri polgármesteri hivatal beruházási főmérnökétől. Elkészült a torony és a Fehérvári út közötti vízvezeték. A mai napig a torony már 25 méter magasra nőtt. Az építkezésben nincs olyan csúszás, ami befolyásolná a tervezett június végi átadást.

2500 lakás épülhet
A tervező a győri Comfort Kft., a beruházás szervezője a Győrber kft., a kivitelező pedig a budapesti 31. Általános Építő és Csúszózsalus Kft. A víztorony 400 köbméter térfogatú lesz, hozzátartozik egy 500 köbméteres térszíni tározó, valamint 5316 méter vízvezeték. A toronyra és a tározóra a megfelelő víznyomás és az oltóvíz- igény kielégítése végett van szükség. Ez a fejlesztés az egyik feltétele annak is, hogy megvalósulhassanak az új beépítések: az érvényes szabályozási terv szerint ezen a területen mintegy 2500 új lakás épülhet.

J. F.
2003-02-20
Kisalföld Online

Az új győri (szabadhegyi) víztoronynál elkészült az alap földmunkája és a betonvasalás szerelése, a betonozás pedig ezekben a napokban kezdődik. (A befejezési határidő 2003. június vége.)

2002.11.17 Kisalföld Online

Újabb víztorony Győrben
Új víztornyot épít a győri önkormányzat a József Attila úttól délre eső terület emelt nyomású vízellátó rendszerének kialakítása kapcsán – jelentette be a tegnapi városházi sajtótájékoztatón Balogh József polgármester, mielőtt aláírta volna a szerződést a kivitelező 31. ÁÉCS Kft.-vel és a lebonyolítási feladatokat ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Beruházási Kft.-vel.

A beruházás 290 millió 574 ezer forintba kerül, s a 42,9 méter magas, 400 köbméteres, osztott vízterű tornyon kívül 500 köbméteres térszíni tározó, valamint 5400 folyóméter vízvezeték megépítését is tartalmazza. A befejezési határidő 2003 júniusának vége.

A nyertes vállalkozó közbeszerzési eljáráson nyerte el a munkát, amelyen rajta kívül csak a hídépítő rt. tett ajánlatot. A költségeket teljes egészében a város fizeti a lakásalapból. A létesítményt átadása után bérleti díj ellenében a Pannon-Víz rt. használja. Eredics Imre alpolgármester hangsúlyozta: a fejlesztéssel újabb területek épülhetnek be, amelyet eddig az akadályozott, hogy a környéken nem volt megfelelő a vízellátás.

2002-09-16
Kisalföld Online

Víztorony épül
Jövőre újabb víztorony épül Győrött, a megyeszékhelyen ez lesz az ötödik. Az első megépítésétől idáig éppen százhúsz esztendő telt el. Hogy az újat ki építi, augusztus közepén dől el.

A terveket a győri Comfort Tervező Kft. készítette, a beruházás lebonyolítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Beruházási Kft. kapott megbízást, már „csupán" a kivitelező hiányzik. A közbeszerzési eljárás pályázati kiírása a napokban jelent meg. Mivel az idei program meghirdetésében már az év elején szerepelt a víztorony is, az eljárásra ezúttal nem 45, hanem csak 26 nap kell.

Augusztus végén tehát eldől, ki fogja építeni a megyeszékhely ötödik víztornyát. Mint a polgármesteri hivatal városépítési irodájának vezetője, Jezsó György lapunknak elmondta, az új torony a vízszolgáltatás minőségét hivatott javítani. Szabadhegyen, a tévétorony mögött épül, s azt a területet látja majd el, ahol most gyakorta nyomásgondokkal küzdenek. Azonkívül, hogy biztosított lesz a már beépített terület kifogástalan ellátása, lehetővé válik a rendezési terv szerinti lakóterület-fejlesztés is. Az irodavezető egy mondást említ: aki víztornyot épít, optimista, bízik a gyarapodásban.

A torony negyvenöt méter körüli magasságú lesz. Nem olyan magas ugyan, mint a tévétorony, de a tetejéről így is gyönyörű kilátás nyílik majd. Egyébként eszerint tervezték és építik, kilátó lesz a torony tetején. A panoráma várhatóan sokakat vonz, s nem elképzelhetetlen, hogy később lépcsőzni sem kell a tetőre. Bár egyelőre nem építik be, de betervezték egy leendő lift helyét is.

A kapacitás nem kiemelkedően nagy: 400 köbméteres vasbeton víztorony és egy 500 köbméteres térszíni tározó. (A marcalvárosi víztorony összesen 6 ezer köbméter vizet képes befogadni.) Az építés pénzszükséglete a több kilométernyi vezetékkel együtt 300 millió forint körüli, hogy végül mennyibe kerül majd, az a közbeszerzési eljárás során érkező ajánlatokból derül ki. A munka rögtön a szerződéskötést követően kezdődhet, a kivitelezőnek 9 hónap áll rendelkezésére, így az új torony várhatóan a jövő év második felében lesz üzemképes.

Jutasi F. 2002-08-04
Kisalföld Online

Kilencszáz köbméter víz befogadására alkalmas víztorony épül Győrött 300 millió forintos költségből a városi önkormányzat finanszírozásában.

Eredics Imre alpolgármester az MTI érdeklődésére elmondta: a 43 méter magas ipari létesítménnyel és a hozzá tartozó több mint öt kilométer hosszú vezetékrendszerrel a déli városrész vízellátási gondjait szándékoznak megoldani.

Az alpolgármester rámutatott: az ellátási zavarok egyrészt abból adódtak, hogy a városrészben megindult építkezések miatt megnőtt a térség vízigénye. Másrészt a meglévő vízellátó rendszer a magasabban fekvő területeken nem tudta biztosítani a szükséges víznyomást.

Hozzátette: a vízellátási problémák ebben a térségben annak ellenére jelentkeztek, hogy jelentős a város víztermelő kapacitása, s biztosítottak a víztartalékok. Utóbbit jelzi, hogy a Pannon-Víz Rt. víztermelő képességének jelenleg csupán a 60 százalékát használja ki a város.

Eredics Imre beszámolója szerint a víztorony várhatóan a jövő év közepéig készül el, s átadása feltehetően kedvezően befolyásolja majd a városrész további fejlődését. Az új ipari létesítmény ugyanis további 2500 lakóház vízellátását lesz képes fedezni.

(MTI)

Főoldal | Lap teteje | Képek itt