A szolnoki Eötvös téri víztorony tartószerkezeti leírása

A víztorony monolit vasbeton szerkezetű, téglaszerkeztű kitöltő falakkal.
A nyolcszögű víztorony alsó szintjén a csúcsokban sugárirányban elhelyezkedő vasbeton oszlopok találhatók, közöttük ajtó és ablaknyílásokkal ellátott, külsö oldalon kőburkolatú 30 cm vastag kitöltő falakkal.
A felette lévő kétszintes közbülső merevítésekkel osztott épületrész ugyancsak a csúcsokban elhelyezkedő, de kitöltő falazatok nélküli vasbeton oszlopokból áll.
A torony belső magja elfordított négyszög alakú, négy sarkán szintén vasbeton pillérekkel rendelkezik, köztük négy oldalon 30 cm-es kitöltőfalakkal. A belső mag a felső tartály aljáig épült.
A fent részletezett függőleges szerkezetekre épült az ugyancsak vasbeton szerkezetű víztartály, mely vasbeton falakkal és 8 vasbeton pillérrel készült.
A függőleges vasbeton és téglaszerkezeteken károsodásra, tönkremenetelre utaló jelek nem találhatók, egyes helyeken a vastakarások nem megfelelőek, az idők folyamán lerepedtek, lefagytak. Ezek a hibák nem érintik a szerkezetek állékonyságát.
A födémszerkezetek az alsó két födémet érintően csúcsokból kiinduló és belső magra terhelő vasbeton gerendák közötti lemezszerkezetek, úgy a külső, mint a belső födémszakaszt érintően.
A külső részen a födémek között félmagasságban a kontúrvonalon és sugárirányban vasbeton merevítő bordák találhatók.
A víztorony alsó és felső térelhatárolása szintén monolit vasbeton gerendák közötti lemezszerkezet.

Forrás: Statikai szakvélemény az Eötvös téri víztoronyban létesítendő HBH söröző és sörfőző kisüzem tanulmánytervéhez (1989. szeptember 15.)