mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Siófok
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Fotó: ErniE
Fotó: András 2002
Fotó: ErniE
A Szabadság téren magasodik az 1912-ben Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 45 méteres víztorony.

Siófok városképét meghatározó vasbeton szerkezetű víztorony kupolája és lanternája eredetileg szigetelés nélkül készült.

A betonban kialakult hajszálrepedések és korróziós károsodások szükségessé tették a felújítást, melynek anyaga filc erősítésre két lépésben felhordott poliészteres kent szigetelés, Kemperol.
A jól kiválasztott szigetelési mód megfelel az összetett formából és a vegyi hatásokból eredő követelményeknek.

A rendkívül nehéz munkavégzési körülmények ellenére a kivitelezett szigetelés szép felületű, megfelelő minőségű.

A tető alapterülete: 125 m2.
Forrás: www.archiweb.hu
Beküldte: Tóth Péter
Fotó: Balla János
Forrás: siofok.com
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Valami ilyesmi látvány fogad fentről (itt még nagyobban: 3193X400 px, 387 KB)
Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Elköltözik a Tourinform
A siófoki Tourinform-iroda a jövő hét végéig kiköltözik a víztoronyból. Szeptember 1-jén lezárták s ezért nem látogatható a víztorony felső szintje, mert veszélyessé vált a védőkorlát rossz állapota miatt. 15-éig pedig a Tourinform-iroda is elköltözik innen. Az önkormányzat ad neki helyet.

A víztornyot ugyanis átépítik - olyan módon, hogy megőrzi a jellegét. A legmagasabb szinten vendéglőt, kávézót alakítanak ki.
Nagy Sándor önkormányzati képviselő lesz a létesítmény bérlője, s ennek fejében teljesen felújítja a város jelképé-nek számító, de amúgy rossz állapotban levő víztornyot.

- A szerződés tervezetét már elkészítették a polgármesteri hivatalban, s rövidesen az önkormányzat bizottságai, majd a képviselő-testület elé kerül - tudtuk meg Nagy István sajtóreferenstől.

C. A.
Forrás: Somogyi Hírlap
2001.09.06.

Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Fotó: Muzelák Mariann Forrás:
Budapest Business Journal

Kávéház a víztoronyban
A legnagyobb Balaton-parti város, Siófok önkörmányzata a tervek szerint a múlt hét pénteken (lapzártánk után) írt alá szerződést a város történelmi víztornyának hasznosításáról - adták hírül a múlt héten önkormányzati források.

Az önkormányzat idén írt ki pályázatot, abból a célból, hogy a helyi lakosok szemében a város szimbólumának számító víztorony hasznosítására befektetőket találjon. A benyújtott pályázatokat mostanra bírálta el az önkormányzat.

A magántulajdonban lévő nyertes cég, amelynek nevét lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra, az épület új funkcióját már nem a vízre alapozná.

"A befektető exkluzív kávézó megnyitását tervezi, amelyet legalább húsz évig üzemeltet majd" - nyilatkozta Baráth István, Siófok város önkormányzatának vagyonigazgatója. Majd hozzátette: az önkormányzat tervezőbizottsága már jóvá is hagyta a cég által bemutatott terveket.

A volt víztorony, amely teljes egészében az önkormányzat tulajdonában van, jelenleg a Tourinform helyi irodájának ad otthont. Az épület a szerződés aláírása után sem kerül majd a befektető cég tulajdonába.

Halász Klára, a siófoki Tourinform ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a víztornyot 1912-ben építették, és majdnem hatvan évig működött.
Amikor az 1970-es években Siófokon kiépítették a csatornahálózatot, az épület elvesztette víznyomás-kiegyenlítő funkcióját, és az 1990-es évek elejéig üresen állt.

A Tourinform 1992-ben nyitotta meg irodáját az épületben, amikor is a helyi állami tulajdonú vízmű a siófoki önkormányzatra ruházta át az épület tulajdonjogát.


A torony 48 méter magas, három emeletből áll; az egyes emeletek alapterülete 35 négyzetméter. Az első emeleten található az iroda, a másodikon pedig az idén nyáron nyílt meg egy kiállítóterem és egy panorámaterasz - mondta halász Klára. Az épület belsejét négy évvel ezelőtt újították fel, a külsejét azonban hamarosan renoválni kellene - tette hozzá.

Bürger Márton
és Oláh Péter
Forrás: Budapest Business Journal / Resource melléklet
2001. szeptember 10-23.

Fotó: András 2003
Fotó: András 2003
Latolgatják a lehetőségeket. Deliné Kenedi Anna, Szebényi Béla és Mechler István főkertész

Átterveznék Siófok főtereit
Pályázatot írt ki a siófoki önkormányzat annak érdekében, hogy ötleteket nyerjen a városközpont két terének együttes rendezéséhez. Ezek ugyanis alapvetően befolyásolják a település arculatát és hangulatát.

A Szabadság tér és a Fő tér együttese alaprajzilag és építészeti arculatát tekintve is széteső, közlekedési és területhasználati konfliktusokkal terhelt.

A pályázattal arra kerestek megoldást, hogy miképpen lehetne célszerűbb gyalogosközpontot kialakítani, amit épületek és növényegyüttesek tagolnak. A tervpályázati kiírást tizenhárman vették meg, s négyen megrajzolták az ötleteiket.

A nagyobb számú zsűri, amelynek az elnöke dr. Balázs Árpád polgármester, az alelnöke dr. Jámbor Imre egyetemi tanár, a titkára pedig Mechler István városi főkertész volt, egy alkotást díjazott; ezt a fővárosi Szent István Egyetem négy végzős hallgatója készítette. Két pályaművet megvásárolt a város, mert tartalmaztak jó, megvalósítható ötleteket.

Mindez összesen 1,8 millió forintjába került az önkormányzatnak, a nyolc oklevéllel is jutalmazott tervező között egy Somogy megyei van, a siófoki Szabó István.

- A pályázatok nem alkalmasak javítással sem a megvalósításra - mondta a tegnapi értékeléskor Szarka József városüzemeltetési irodavezető. - Több ötlet is fölmerült azonban, például a kör, illetve hosszú téglalap alakú terek összevonására, s ez már lényeges előrelépést jelent. Ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy a gépkocsiforgalmat a víztorony északi oldalára tereljük.

A tervezők ez alkalommal teljesen szabad kezet kaptak. Több javaslat érkezett például a Dél-balatoni Kulturális Központ melletti, most murvás parkolóként szolgáló terület hasznosítására.

 

Az intézmény előtti lebetonozott területet rendezvények, találkozók, pihenés helyszínéül szánták - úgy, hogy a két szélén, párhuzamos nyomvonalon haladjon az átmenő forgalom. Szökőkúttal mindenki számolt.

Az csak a későbbiekben dől el, hogy kiír-e a város olyan tervpályázatot, ahol az alkotóknak már számos követelményt, műszaki paramétert figyelembe kell venni s olyan tervet várnak, amit megvalósíthatnak.

Czene Attila
Forrás: Somogyi Hírlap
2001.11.24.

Fotó: András 2002

Harc a siófoki víztoronyért
Az egyesületi tagok készek arra, hogy élő lánccal körbevegyék a város jelképét

Arra készül, hogy megakadályozza Siófok jelképének, a város közepén álló 90 éves víztoronynak a hasznosítását egy helyi értékek védelmére összefogó, egyesületté szerveződött csoport. Az önkormányzat és az építési engedéllyel rendelkező vállalkozó szerint a beépítéssel egybekötött felújítás a műemlék védelmét és a város érdekeit szolgálja.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a hasznosítás ellen tiltakozó polgári bejelentésre tavaly szeptemberben ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a siófoki víztornyot.

Három hónappal később - miután az érintett vállalkozó felkereste a hivatalt, és bemutatta a terveket - visszavonták a határozatot. Így a hatályos építési engedély alapján beépíthető a víztorony.

Siófok önkormányzata 2000 végén döntött arról, hogy ötletpályázatot ír ki a helyi védettséget élvező víztorony hasznosítására. A nyertes pályázó Nagy Sándor lett, aki települési önkormányzati képviselő, és tagja a helyhatóság pénzügyi bizottságának. A jóváhagyott építési tervek szerint a víztorony tetejébe egy lifttel megközelíthető, forgó kávézó épülne.

Bozai Ágota, a víztornyot védelmező polgári mozgalom kezdeményezője fellebbezett a KÖH legutóbbi döntése ellen, kérve a víztorony műemlékvédelem alá helyezését. Beperelte az önkormányzatot közérdekű adatok eltitkolása miatt, mivel állítása szerint kérése ellenére nem kapott tájékoztatást a víztoronnyal kapcsolatos szerződéstervezetről.

Emellett a víztorony felújításáról hozott önkormányzati határozatok törvényességi felülvizsgálatát is kérte, mert úgy ítéli meg, azok ellentmondanak az önkormányzat vagyon- és beruházási rendeletének. A megyei közigazgatási hivatal az ügyben indított vizsgálata még nem zárult le - közölte Kisgyura Attila, a hivatal illetékese.

Nagy Sándor kijelentette: nem érti a tiltakozást, hiszen mindenkinek érdeke, hogy megújuljon a víztorony, mégpedig a szakemberek által jóváhagyott módon. Hozzátette: reményei szerint hamarosan megköti a szerződést az önkormányzattal, és azután megkezdheti az építkezést.

Bozai Ágota hangsúlyozta: nyolcvan tagja van a helyi értékek védelmére alakult egyesületnek, s készen állnak arra, hogy élő lánccal körbevegyék és megvédjék a víztornyot a hasznosítástól.

Forrás: Népszabadság
2002. február 2.

kép: Népszabadság –
Fotó: Bánhalmi János
Forgó kávézó a víztorony tetején?
Siófoki viták egy ipari műemlék jövőjéről

Mi lesz az ipari műemléknek számító siófoki víztoronnyal? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat a balatoni városban.

Akadt egy beruházó - nem mellesleg: a helyi önkormányzati testület tagja -, aki exkluzív kávézót építene a siófoki víztorony tetejére. A város vezetése üdvözlendőnek tartaná, hogy Siófok 90 éves jelképét hasznosítsák, megmentve a tönkremeneteltől. A helyi lakosok ugyanakkor gyanakvóak: egy csoportjuk élénken tiltakozik a kávézó víztoronyba telepítésének ötlete ellen, s arra készül, hogy ha szükséges, akár élő láncot alkotva is megvédik a létesítményt.

- Méltatlan Siófok jelképpé vált műemlékéhez, hogy forgó kávézót építsenek a tetejére, üvegliftet az oldalára - állítják többen is a városban. Hosszasan keresgélek, de nem találok olyan helybelit, aki lelkesedne az ötletért, hogy a város szívében megépüljön a helyi képviselő-testület által megszavazott exkluzív kávézó a helyileg védetté nyilvánított műemlék tetején.
Abban is hasonlítanak a nyilatkozók, hogy elmondják ugyan az üggyel kapcsolatos véleményüket, de csak akkor, ha névtelenségben maradhatnak. Arra a kérdésre, hogy miért ragaszkodnak ehhez, egyikük így fogalmazott: „Az önkormányzat keze messzire elér”.

Nagy Sándor, a Royal Sütőipari Rt. tulajdonosaként nyerte meg a víztorony hasznosítására kiírt önkormányzati pályázatot. A helyi lakosok többsége nem ismeri a pontos terveket. Akad olyan siófoki lakos, akiből inkább a beruházó neve váltja ki az ellenkezést.

Úgy tűnik, Siófok nem felejt.

Több mint öt éve annak, hogy Nagy Sándor, a siófoki önkormányzat független képviselője sokak számára máig tisztázatlan körülmények között, feltűnően olcsón megvásárolhatta az ÁPV Rt.-től a Jókai-villát, amit az önkormányzat akart megszerezni a zeneiskolája számára.

Nagy Sándor hárommilló forinttal többet kínált az ingatlanért, mint az önkormányzat, így 17,5 millióért övé lett a patinás villa. Különböző vizsgálatok kezdődtek az ügyben, de hivatalos szervek azt állapították meg: a pályázat elbírálása, a nyertes befektetővel kötött szerződés megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Hiába volt bérlője az ingatlannak az önkormányzat, bérleti szerződésébe nem került bele az elővásárlási jogról szóló passzus. Nem tudni, hogy Nagy Sándor önkormányzati képviselőként milyen belső információk birtokában volt, de tény: ő lett a nyertes. Igaz, később elmarasztalta a helyi etikai bizottság, de ez már semmit nem változtatott a tulajdoni viszonyokon.

De térjünk vissza a víztorony ügyéhez. Siófok önkormányzata 2000 végén döntött úgy, hogy nyilvános ötletpályázatot ír ki a helyi védettséget élvező víztorony hasznosítására. A nyertes Nagy Sándor lett, aki tagja az önkormányzat pénzügyi bizottságának. Pályázatában azt is vállalta, hogy megvalósítja ötletét, amit az önkormányzat elfogadott. Terveit, miszerint az üveglifttel megközelíthető víztorony tetejének belsejében egy forgó kávézó épülne, támogatandónak ítélte a tizenhat építésügyi szakemberből álló helyi tervtanács.

Az elképzelés hamarosan hatályos építési engedélyt kapott Tab jegyzőjétől. A hasznosításról szóló szerződés tervezetét az önkormányzat pénzügyi bizottságának kell előkészítenie, amelynek a vállalkozó is tagja, ezért nem vehet részt sem az ügy vitájában, sem a döntésben. Az előzetes tervek szerint a műemléket jelképes összegért, húsz évre adná bérbe az önkormányzat - a felújításért cserébe.

Ennél a pontnál elakadt az ügy. Az egyik siófoki lakos, Bozai Ágota a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) jogelődjéhez fordult. Megkeresésére tavaly szeptemberben ideiglenes műemléki védelem alá helyezték a víztornyot. Ezt követően Nagy Sándor is felkereste a hivatalt, bemutatva a terveket, valamint a város főépítésze is fellebbezett a határozat indoklása ellen.

A műemlékvédelmi hatóság hamarosan visszavonta korábbi határozatát, vagyis szabad teret adott a víztorony hasznosításának. E döntés ellen viszont Bozai fellebbezett a közelmúltban. A hivatal szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyről, arra hivatkozva, hogy még nem született meg a másodfokú döntés.

Az elmúlt napokban - Bozai Ágota kezdeményezésére - megalakult egy helyi egyesület a siófoki helyi értékek védelmére. Tagjai készek akár élő láncot alkotva is megvédeni a víztornyot a vendéglátó-ipari hasznosítástól. A polgári mozgalom kezdeményezője ugyancsak Bozai Ágota.

A fideszes vezetésű városban ellenzéki lapot szerkesztő Bozai Ágota beperelte az önkormányzatot a műemlékkel kapcsolatos közérdekű adatok eltitkolása miatt. A közigazgatási hivataltól kérte a műemlék felújításáról hozott önkormányzati határozatok törvényességi felülvizsgálatát. Szerinte ellentmond az önkormányzat vagyon- és beruházási rendeletének, hogy az ötletpályázat után nem írtak ki külön pályázatot a beruházás kivitelezésére, valamint az, hogy a tenderen az ügyet előkészítő önkormányzati bizottság tagja indulhatott.

- Már elküldtem minden szükséges dokumentumot a közigazgatási hivatal vizsgálatához - mondta dr. Szélyes Miklós, Siófok jegyzője, aki biztos abban, hogy az önkormányzat nem követett el semmiféle törvénysértést az ügyben. Most megvárják a műemlékvédelmi hatóság és a közigazgatási hivatal állásfoglalását, és csak ezután támogatja az önkormányzat pénzügyi bizottsága a szerződés megkötését - fejtette ki a jegyző, aki szerint a tények elferdítésével folyik a vita, hiszen a víztorony szerkezete semmiképpen nem sérül, ugyanakkor a bérlő garantálná a folyamatos karbantartást. A műemlék teteje ma folyamatosan beázik, a szerkezete rekonstrukcióra szorul, így csak az állagmegőrzés 15-20 millió forintjába kerülne a városnak a következő években.

- Tavaly tettem meg az első lépéseket a műemlék védelmére - cáfolta a városban tevékenységéről hallható politikai indítékokat Bozai Ágota, aki az áprilisi választásokon az SZDSZ jelöltjeként indul. Egyesületével most befektetőket keres, hogy az emlékmű felújításához alternatív lehetőséget kínáljon az önkormányzatnak.

A városban senki nem firtatja, hogy Nagy Sándor számára miért érné meg az 55-60 millió forintosra becsült beruházás. Egyesek nagyzási hóbortnak, mások egy szenvedélyes lokálpatrióta furcsa ötletének tudják be a vállalkozó terveit.

- Eddig csak a madarak jártak a dolgukat elvégezni a víztorony tetejére, így nem értem, ki talál abban kivetnivalót, ha a létesítmény megújul és hasznosítása megoldódott lesz - reagált az ellenvetések hírére Nagy Sándor. Meggyőződése, hogy aki veszi a fáradtságot és megnézi a neves építészek által is jóváhagyott terveket, támogatni fogja az ötletet. Szerinte az „aggályoskodók” miatt az idei nyári szezon előtt már nem érdemes elkezdeni az építkezést. Ezért szeptemberben látna hozzá a tervek megvalósításához, ha addig sikerül megállapodnia az önkormányzattal - mondta a vállalkozó.

A város vezetése egyelőre nem kíván népszavazást tartani a műemlék további sorsáról. A végső döntés minden bizonynyal már az új önkormányzatra hárul.

Szerző: Török Tünde
Forrás: Népszabadság
2002. február 19.

A képviselőé lehet a víztorony

Még a jelenlegi képviselő-testület mandátumának lejárta előtt bérbe veheti Nagy Sándor képviselő cége a víztornyot. Ennek a felső szintjén úgy tervezik, hogy kávézót alakítanak ki.

Hosszas huzavona után eldőlhet a víztorony sorsa. Az önkormányzat korábban pályázatot írt ki a város helyileg védett, ipari műemléknek számító jelképének a hasznosítására. A pályázaton Nagy Sándor képviselő-testületi tag cégét nyilvánították nyertesnek, amelyik körpanorámás kávézót tervezett a víztorony legfelső szintjére.

Először azon folyt a huzavona, hogy ez mennyire változtathatja meg a létesítmény külső képét – az elképzelések szerint külső lift vinné föl a vendégeket a kávézóba –, majd egy siófoki magánszemély „állíttatta le” a hasznosítás folyamatát azzal, hogy az országos műemlékvédelmi felügyelőségnél védelem alá helyeztette a víztornyot. Ez a hatóság azonban a Somogyi Hírlap értesülése szerint idő közben visszavonta ezt a határozatát, mert a dokumentumok megtekintése után úgy döntött: az átalakítás nem jár olyan változtatással, ami indokolná a védettség alá helyezést.

Így a kávézó kialakítását a műemlékvédelmi hatóságnak már nem, csak a helyi építési hatóságnak kell engedélyeznie. A képviselő-testület legutóbbi ülésére elkészült a bérleti szerződés tervezete, s erről a pénzügyi és tulajdonosi bizottság is állást foglalt.

– A képviselő-testület úgy döntött: a szerződéstervezetet visszaadja a hivatalnak azzal, hogy még egyszer tekintse át szakemberek bevonásával – mondta Stukovszki Ernő, a pénzügyi és tulajdonosi bizottság elnöke. – Nagyon gondosan kell eljárni ugyanis, sokkal körültekintőbben, mint más bérleti szerződések esetében. Garanciákat kell kapnunk, hogy az önkormányzatot nem érheti hátrány a bérleti idő alatt.

A szerződéstervezet szerint Nagy Sándor cége húsz évre venné bérbe a víztornyot a várostól a létesítmény felújítása, ezenkívül a bérleti díj megfizetése fejében. Stukovszki Ernő szerint a szerződés még a mostani testület mandátuma idején megköttetik, ennek érdekében a napokban várhatóan rendkívüli képviselő-testületi ülést hívnak össze.

– Úgy vélem, az a tisztességes, ha erről ugyanaz a testület foglal állást végérvényesen, amelyik meghirdette a pályázatot – vélekedett a pénzügyi és tulajdonosi bizottság elnöke. – Egyébként is annyi támadás érte ezért a testületet, hogy nem volna szerencsés, ha a következőre hagynánk örökül.

Fónai

Forrás: Somogyi Hírlap 2002.10.02.

Bontani kezdte a víztornyot

Akár tüntetést is szervez Bozai Ágota annak megakadályozására, hogy Nagy Sándor képviselő bérbe vegye a víztornyot. A létesítményre külső liftet építeni dr. Léhmann György szerint életveszélyes, ennek igazolására puszta kézzel bontotta meg a tornyot. Nagy Sándor azt állította: készült statikai szakvélemény.

Még a jelenlegi képviselő-testület dönthet róla rendkívüli ülésen, hogy húsz évre bérbe adja-e a város jelképét, a víztornyot Nagy Sándor képviselő cégének – írtuk a minap.

– Én kezdeményeztem, hogy a víztornyot vegyék műemlékvédelem alá, s ezt a hatóság megtette – emlékeztetett a siófoki Bozai Ágota. – A határozat ellen Siófok nem nyújtott be fellebbezést, a főépítész az Országos Műemlékvédelmi Hivatalnak küldött levélben csak a műemléki védelem alá vétel indoklásához fűzött megjegyzéseket. Az érdekelt Nagy Sándor képviselő azonban két társával Budapestre ment, hogy érveit előadja. Hogy, hogy nem, a határozatot tavaly novemberben valóban visszavonták, ezt azonban én megfellebbeztem.

Jelenleg is levelezésben állok a műemlékesekkel. Jobb többször, mint kevésszer alapon a napokban ismét műemléki védelemért folyamodom a város jelképének védelme érdekében. Tisztességtelennek tartom, hogy a képviselő-testület rendkívüli, utolsó utáni ülésén kívánja Nagy Sándort újabb gazdagodási lehetőséghez juttatni.

Ha lesz ilyen testületi határozat, az ellen azonnal föllépek minden jogi eszközzel, kezdeményezem az érvénytelenítését, szükség esetén hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést is teszek. Sőt, akár tüntetést is szervezek.

Cikkünk nyomán dr. Léhmann György, az ismert siófoki ügyvéd fölment a víztoronyba, s már el is kezdte bontani.

– A lépcsőn fölfelé haladva a betonoszlopokon hosszanti repedéseket észleltem – mondta, mi-után lejött. – S azt is, hogy egy felújítás során a betonhiányosságokat gyengébb szilárdságú anyaggal kenték ki. A felső terasz belső felülete is repedezett. Az egyik oldalon annyira hiányos a beton, hogy látszik a vasalása. Baleset elkerülése végett három darab, összesen 64 deka súlyú betondarabot kézzel eltávolítottam. Csak a szentlélek tartotta...

Az ügyvéd beszerezte a Vasbetonszerkezetek című, tankönyvként is használt kiadványt. Ebből azt állapította meg: a folyadék tárolására szolgáló építményt ötven évre tervezték. A víztorony 1912-ben épült. – 1962-ben tehát megszűnt a tervezők kockázatvállalása – mondta dr. Léhmann György. – Most liftes megközelítésű kávézót szorgalmaz a képviselő-testület; ez olyan változó erőhatásokkal járó dinamikus igénybevétel, amit félő, hogy a létesítmény nem bír ki. Állítom: tisztességesebb dolog 80 éves nagyanyám vállára 50 kilós cementeszsákot tenni, mint ezt az elképzelést véghez vinni.

Fónai Imre

Forrás: Somogyi Hírlap 2002.10.05.

Sürgős a víztorony-felújítás

Valóban rossz állapotban van a víztorony; beázik, a betonszerkezete porlik, sürgős a felújítása – ismerte el dr. Balázs Árpád polgármester. Ahogyan megírtuk: dr. Léhmann György helybeli ügyvéd szerint életveszélyes vállalkozás volna jelenlegi állapotában külső lifttel terhelni az építményt.

– Éppen azért írtunk ki pályázatot, hogy valaki vállalkozzon a felújításra; két évvel ezelőtt ennek a költségét tízmillió forintra becsülték – folytatta a polgármester. – S mert nem számít országosan védett műemléknek, nem tudtunk a felújításra pályázati pénzeket igénybe venni. Azt egyébként mind a megyei közigazgatási hivatal, mind a megyei főügyészség megállapította, hogy a víztorony hasznosítására kiírt pályázatunk törvényes volt.

Azt is megírtuk, hogy a tervek szerint még a jelenlegi testület dönthet a bérbeadásról; a bérlő Nagy Sándor képviselő cége volna. Dr. Balázs Árpád azonban azt mondta: egyáltalán nem sürgetik a bérleti szerződés aláírását; ha a még hivatalban levő testület elé már nem kerül, akkor majd a következő tárgyal róla.


– A legutóbbi testületi ülés óta a hivatal szakemberei még egyszer áttekintették a megállapodástervezetet – így a polgármester. – Nem titok, hogy mivel éppen egy képviselőé a cég, ezért duplán óvatosak vagyunk, így e tervezetről még azelőtt kikérjük a közigazgatási hivatal állásfoglalását, mielőtt a döntés megszületne.

A közigazgatási hivatal állásfoglalása miatt sem túl valószínű, hogy október 20-ig dönteni lehet az ügyben. Ettől függetlenül – más témákkal a napirenden – még egy rendkívüli ülést tart a jelenlegi képviselő-testület.

Fónai Imre

Forrás: Somogyi Hírlap 2002.10.08.

Főoldal | Lap teteje