mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Pécs - Fehérhegy
Fotó: Puskás Gábor
A 33 méter magas, 300 m3-es vasbetontartállyal rendelkező víztorony ma is üzemel.
1924-ben adták ki az építési engedélyt az építtető Első Dunagőzhajózási Társaság Bányaigazgatósága részére, amely a meszesi bányászlakások ellátására építtette azt.

Az építést megelőző helyszíni szemle 1925. október 24-én volt, a használatba vételi engedély 1926. október 24-én kelt. A műszaki vezető (feltehetőleg a tervező is) Pilch Andor, az építési vállalkozó Márovics Andor volt.
Fotó: Puskás Gábor
A víztorony a vasbetonépítés kezdetére jellemző. Hasonló tornyok az 1910-es évek óta épültek az országban. Budapest Margitsziget 1911, Újpest 1911, Kőbánya, Szolnok, Siófok.

Tervek, s főleg vasalási tervek és statikai számítás egyikről sincs, de tudjuk, hogy ebben az időben a betonnál 30 kp/cm2 nyomó, az acélnál 1200 kp/cm2 határfeszültséggel számoltak.
Fotó: Puskás Gábor
A tornyot az 1991-ben történt felújítást megelőző vizsgálatok alkalmával a korához képest jó állapotban találták, ami főleg a vízzáróságát illeti.

Képek és szöveg: Puskás Gábor
Az adatokért köszönet
a Pécsi Vízmű Rt.-nek!

Forrás: Pécsi Levéltár (1,4MB!)
Építészeti engedélyezési tervrajz másolata.
A kivitelezeés ezzel megegyező.
Forrás: Pécsi Levéltár (1,3MB!)
A korábban a víztorony mellett álló, mára lebontott gépház tervei.
Fotó: Farmosi Szabolcs
Fotó: Farmosi Szabolcs
Fotó: Farmosi Szabolcs
Fotó: Farmosi Szabolcs
Fotó: Puskás Gábor
Fotó: Puskás Gábor

 

Forrás: Techno-Wato Kft.
 
A pécsi Vertikor Alpin Kft, most Vertikor Kft, javította a Techno-Wato Kft. anyagai és technológiái segítségével.


A technológia vékony lőtthabarcs felhordás a homokszórást követően, majd glettelés PCC habarccsal és betonfesték védelemmel ellátva, mely a széndioxid, kéndioxid ellen is megvédi a vasbeton szerkezetet.
Forrás: Techno-Wato Kft.
Vasbetonépítés 2000/1
Fotó: Laufer László 2003
Elkészült Pécsett a fehérhegyi, ipartörténeti emléképület kivilágítása. A közel nyolcvanéves, de a környék vízellátását napjainkban is üzemképesen biztosító torony fehér színbe öltözik esténkén, világításáról energiatakarékos fényszórók gondoskodnak.

E rövid cikk az Új Dunántúli Naplóban jelent meg április 23-án.

(Köszönet Puskás Gábornak a beküldésért!)

Díszkivilágítást kapott a víztorony
(2003-04-24)

Elkészült a Pécsi Vízmű Rt. meszesi víztornyának kivilágítása. Sötétedés után a Hársfa utca felől megközelítve a Fehérhegyet nyújtja legszebb látványát. Érdemes felkeresni és gyönyörködni a város legújabb látványosságában.

 

A meszesi víztornyot a bányák tulajdonosa, a Dunagőzhajózási Részvénytársaság 1926-ban építtette. Az azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal üzemelő víztorony sok mindent megért. Az épület több lépcsőben lett felújítva.

Először 1997-ben az épület szerkezete, majd tavaly nyáron a tető faszerkezetének cseréje történt meg, mivel az még az eredeti volt. A víztorony rekonstrukciós munkálatainak megkoronázása a most elkészült díszkivilágítás.

A közel nyolcvanéves építmény nincs műemlékké nyilvánítva, de mindenképpen ipari műemlék jellegű.
Szerkesztőségünk kérdésére a PV Rt. illetékesei elmondták, hogy a víztornyot turisztikai látványosságként – mint például kilátó – nem kívánják hasznosítani, mivel a toronyba való feljutás csak a víztéren keresztül lenne lehetséges. Ez pedig a meszesi toronyzóna ellátásáért felelős tározó esetében közegészségügyi szempontból aggályos lenne.

Sarkadi Gábor
Forrás: baranyanet.hu

Főoldal | Lap teteje
Szélesség: N 46° 06,077'
Hosszúság: E 18° 15,822'
Magasság: 240 m
geocaching.hu
(további képek)