mail: 
Víztorony Baráti Kör 
viztorony@viztorony.hu  

 

 

 

 

 

Budapest - IX. Sertésközvágóhíd

Víz-torony
Építész/ Designer
Földes László, Schiller Ádám

A felszámolt ferencvárosi sertés vágóhíd helyén osztrák befektetők, "business park" létesítését tervezik. Az elavult ipari épületek nagy részét elbontották, a régi víztorony épületet mint afféle építészeti különlegességet megtartották. A víztorony funkcióját illetően nem volt kiérlelt elképzelésük. Feladatunk egy olyan koncepcióterv készítése volt, amely javaslatot ad a torony leendő funkciójára és annak építészeti megfogalmazására.

Amikor megnéztem a tornyot rögtön láttam, hogy az épületnek személyisége van. Magányos óriásként, egykedvűen figyelte a vágóhíd szanálását, mintha az 1902-ben létrejött magas építészeti minőség tenné magabiztossá. A feladat több volt mint inspiráló.

A belső terek megismerése elementáris élmény volt. Különleges léptékű termek, méter vastag falazat, a falak közé beszorított hatalmas acél víztartály, nagy tudással összerakott ácsszerkezet, felkúszó karcsú acéllépcsők jellemezték a belsőt. A ház varázsát fokozta, az igényes anyaghasználat és az épület elhagyatottsága közötti éles kontraszt.

Először megpróbáltunk olyan funkciókat kitalálni, amelyek színesítik és jól kiegészítik a "business park" világát. Így jutottunk el a kávézóhoz, a konferencia teremhez, a kiállító teremhez, a rádió stúdióhoz, a tetőtéri kilátóhoz.

Az első vázlatoknál kiderült, hogy a belső terek szétdarabolása az épület kilúgozásához vezetne, ezért rövid kísérletek után beláttuk, jobban kell tisztelni az "öreget", nem lehet könnyelműen szabni-varrni.

A vertikális közlekedést egy kétkarú lépcsőre és egy üvegcsőben dugattyú módjára elhelyezett liftre bíztuk. Ha már "víz torony", akkor jelenjen meg a víz belül. A lépcső orsóterében cca. 30 méter magas üveg akváriumot alakítottunk ki, a vízbe színes halakat terveztünk. Az akváriumot szekcionáltuk, hogy ne alakuljon ki több tízméteres vízoszlop nyomás.

A szegecselt acél tartályban alakítottuk ki a konferencia termet és a rádió stúdiót, a tartály tetején pedig a kiállító termet. A tervezés végére az az érzésünk támadt, hogy feladatunk nem csak hagyományos értelemben vett tervezés, hanem műfaj keresés is volt.

A tervről 50 cm magas igényes füzetet készítettünk egyedi karton tokkal, amelyet "kegytárgyként" őrzünk irodánkban.

Földes László

Az Új Magyar Építőművészet 2004/2 számának cikke nyomán.

Metszet
Alaprajzok
Nyugati homlokzat
Déli homlokzat
Északi homlokzat
Keleti homlokzat
Főoldal | Lap teteje | Térkép | Fotók és történet | A következő budapesti víztorony