mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Győr - Marcalváros
Fotó: András 2004
Fotó: András 2004
Fotó: András 2004

Jubiláló víztorony
Huszonöt éve készült el a marcalvárosi víztorony. A ma is modernnek számító, impozáns építészeti alkotás összesen hatezer köbméter vizet tud tárolni kelyheiben. A torony múltját Biczó László, a Pannon-Víz Zrt. üzemelésvezetője eleveníti fel.

Huszonöt évvel ezelőtt Adyváros frissen épített, magas épületeit kisebb nyomásfokozók látták el vízzel. Üzemeltetésük nem volt egyszerű feladat, mert csúcsidőben egyszerre kapcsolódtak az ellátó rendszerbe, túlságosan megterhelték az alapzónát. Ilyen kisebb nyomásfokozó volt a Bán Aladár utca, a Kodály Zoltán utca és a mai Tihanyi Árpád út környékén. A marcalvárosi víztorony helyén ekkor még bolgárkertészek dolgoztak.

A víztorony elhelyezését helykijelölő tanulmány előzte meg – mondja Biczó László. – Ennyi év távlatából is igazolhatjuk, az akkor i mérnökök jó helyet választottak a toronynak. Az alsó tartályba a nyugati főnyomó vezetéken keresztül a révfalui vízmű irányából érkezik a víz. Az alsó 4.000 köbméteres tartály bőségesen ki tudja egyenlíteni a fogyasztás ingadozásait. A felső 2.000 köbméteres tartály pedig a tízemeletes házakat látja el vízzel.

Huszár László, a Vízügyi Tervező Vállalat (VÍZITERV) főtervezőjének tervei alapján 1976-ban tűzték ki a víztorony alapját. A torony alaplemezét 145 db Benoto cölöp támasztja alá. A cölöpök négyzetrácsszerűen helyezkednek el, méteres átmérőjűek és 12 m mélyek. Stabilitásuk máig megfelelő.

A törzset 1977 őszén kezdte építeni az Észak-dunántúli Közmű és Mélyépítő Vállalat, a Hőtechnika és Gyárkéményépítő Vállalattal együtt. A törzs vasbeton szerkezete csúszózsalus technológiával készült, ami azt jelenti, hogy a zsaluzatot fokozatosan emelve haladtak az építők felfelé. Egy emelés 25 cm-t jelentett és naponta 2-3-szor emeltek. A törzs 10 m átmérőjű, magassága 63 méter. Az acéltartályokat a toronytörzs körül a terepszinten szerelték össze. Miután elkészültek a tartályokkal, egy speciális hidraulikus emelőszerke zet húzta fel őket a végleges helyükre. A torony műszaki átadása 25 évvel ezelőtt, 1981. november 30-án volt.

A víztorony tervezésében és kivitelezésében összesen 84 cég vett részt, a Győr-Sopron megyei Beruházási Vállalat irányításával. A Győr Városi Tanács Végrehajtó Bizottság tervosztálya által 1975. VII. 22.-én kiadott beruházási program 151 millió forintról szólt, ám az építkezés, ami 1982. április 15-én fejeződött be, a hét évvel korábban kalkulált összegnél 7 millió forinttal többe került.
A tornyot 2000-ben közel ötvenmillió forintos beruházással újította fel a Pannon-Víz rt. Ekkor a felületvédelmen túl a csúszózsalus technológiával épült vasbeton szerkezet hibáit is kijavították.

Horváth Sándor
gyorihet.hu

Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Fotó: András 2004
Fotó: András 2002
Fotó: András 2004
Fotó: András 2004
Forrás: pannon-viz.hu
Közel ötvenmillió forintos beruházással újította fel a Pannon-Víz Rt. a győri lakosok nagy részét ivóvízzel ellátó nádorvárosi víztornyot. A csaknem harmincéves, még ma is modernnek számító impozáns építészeti alkotás összesen hatezer köbméter vizet tud tárolni kelyheiben.

- A kétzónás kialakítású víztorony kétezer köbméteres felső tározója a lakótelepi házak felső emeletein, a négyezer köbméteres alsó kehely az átlagszinteken biztosítja a megfelelő víznyomást, mindenféle nyomásfokozók közbeiktatása nélkül - ismereti a torony technikai adatait Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz Rt. elnök-vezérigazgatója.

 

- A kelyheket tartó toronytörzs - mely építésekor a korszerűnek számító csúszózsaluzással, folyamatos építéssel készült - vasbeton szerkezetű, a tározók acél építésűek.

A három évvel ezelőtti állapotvizsgálat során derült ki - mondta Sipőcz Ernő -, hogy nem elégséges csak a kelyhek felületvédelme. A toronytörzsön ugyanis "felszakadások", fészkesedések alakultak ki, amelyeket a szakértői vélemény szerint visszavezethetők építés közbeni mulasztásokra. Például a csúszózsaluzatos építés során nem volt folyamatos a technológia.

A torony felújítása során korszerű technológiák alkalmazásával kijavították a hibákat, a külső bevonat víztaszító festékréteget kapott. A nagy értékű munkák műszaki értékelésére a társaság egy felsőoktatási intézményt kért fel. Az elvégzett vizsgálatok során injektálásokból vett mintatestek, a bevonatréteg mérőbélyeges elemzésével kontrollálták a végzett javítások szakszerűségét.
Forrás: pannon-viz.hu

- Részvénytársaságunk évente hétszázhúszmillió forintot költ a berendezések, létesítmények fenntartására, míg beruházásokra csaknem nyolcszázmilliót. Az ilyen nagyságú felújítást, mint a víztorony esetében, az éves tervben szereplő rekonstrukciós pénzekből fedezzük. A biztonságos üzemeltetés és a minőségi ivóvíz-szolgáltatás egyik záloga, hogy társaságunk minden évben igen magas szintű felújításokat tud végezni - mondta végül a vezérigazgató.

Forrás: Kisalföld
2000. szeptember 30.
Szöveg: T.Gy.

Fotó: n/a
Fotó: n/a
Az archív képekért köszönet Tóth Lászlónak!
Fotó: n/a
Fotó: Attila 2003
Fotó: Attila 2003
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Főoldal | Lap teteje


Hidrológiai közlöny 1985. 1. sz. (pdf)


A VIZITERV leírása a 6000 m3-es víztoronyról (pdf)