mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 
Kistarcsa
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2002
Fotó: András 2000

Az acéltörzs enyhén konikus, bordázott csőoszlop. Alul a vasbeton alaptesthez csavarokkal rögzített. A toronytörzs felső részén a toronytörzsbe befogott, sugárirányban elhelyezett konzolok támasztják alá az acél víztartályt...

Az acélszerkezetű víztornyokról itt olvashatsz bővebben.

Fotó: András 2000
Fotó: András 2000
Fotó: András 2000
Fotó: Balázs Gusztáv
Aquatórusz a világhálón
Víztornyok szerelmese a budapesti technikus

A kistarcsaiak többsége biztosan nem tudja, sőt nem is gondolja, hogy valaki egy királynőt sejt a község meghatározó látványosságában, az Arany János és a Lőcsei utca sarkán álló víztoronyban, amely kategóriájának specialitása: az aquatóruszok rendjébe tartozik.

Ezt már Lánczi András útépítő technikustól tudom, aki egy marketing- és kommunikációs szaklap on-line verziójának webszerkesztője. Ám saját weboldala is van, a http://viztorony.zona.hu, amely e különleges építmények varázslatos birodalmába vezeti a világháló vándorát.

Érdeklődése a víztornyok iránt nem annyira tudományos, mint inkább gyűjtőszenvedély. 1997-ben kezdődött, tájékoztatott, amikor is barátaival kitalálták, hogy vesznek egy használaton kívüli víztornyot, és lakhatóvá alakítják. Nyugaton (és északon) sok jó példa van erre. Közben a többiek lelkesedése lelohadt, az övé pedig gyűjtőszenvedéllyé alakult. Hobbi, mint a bélyeggyűjtés. Bármikor előveheti, és bővít egy-két oldalt. Anyag van rengeteg, sok helyről küldenek a címére képeket.

Elsősorban a nem acélszerkezetű, hanem téglából és vasbetonból épült víztornyok érdeklik, melyek formavilága elképesztően változatos, pedig a funkció mindig ugyanaz. Kistarcsán is van egy vasbeton víztorony, a volt fésűsfonógyár területén, mégsem azt helyezte el az interneten, hanem a 30-as főút bal oldalán látható körgyűrűtartállyal kialakítottat. Ez tényleg úgy fest, mint egy ufó, vagy a Ciolkovszkij megálmodta űrállomás.

Lánczi András szerint ez az acélszerkezetű víztornyok királynője. A Vízépítőipari Tröszt 1977-es kiadványa alapján szakszerűen le is írja: Az acéltörzs enyhén konikus, bordázott csőoszlop. A toronytörzs felső részén a toronytörzsbe befogott, sugárirányban elhelyezett konzolok támasztják alá az acél víztartályt. A víztartály kör keresztmetszetű körgyűrű, külső felülete hőszigetelt, hengerléssel alakított egyenes alkotójú körgyűrűcikkekből állítják össze.

A kistarcsaihoz hasonlóval csak Kaposváron találkozott, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet belőle akár tucatnyi is Magyarországon. Az ilyen típusvíztoronyból kettőnél biztosan többet építettek, annyira mélyen azonban nem merült a témába, hogy leltárt készítsen róluk.

Mindenesetre, ha éppen ráérünk, érdemes úgy utazni, hogy észrevegyük, sőt keressük a tájban a víztornyokat. Ilyenkor egészen sok és változatos példányra találhatunk, nem figyelve a hidroglóbuszokra, amelyeket Lánczi András sem számol, mert százával épülhettek az utóbbi évtizedekben. S egyetérthetünk véleményével: azokban az épületekben is megláthatjuk az értékeket és a szépségeket, amelyek rendeltetése nem a szem gyönyörködtetése.

Forrás: Népszabadság Online

Fotó: András 2002
Megjegyzéseim a fenti cikkhez:
Bár itt már javítottam, de a nyomtatott verzióban az jelent meg, hogy a víztornyok szerelmese a kistarcsai technikus - ami egy nagy butaság, ugyanis most jártam életemben másodszor itt...
Aztán: nem mondanám, hogy csak ezt a kistarcsai víztornyot "helyeztem el az interneten".
Végül: most már egyáltalán nem vagyok olyan biztos benne, hogy kettőnél több van ebből a víztorony-típusból...
Főoldal | Lap teteje