a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Megye: Zala
|< << 1 | 2 >> >|
Zalabaksa
Zalabaksa,
[Nyugat-dunántúli régió] / [Zala]
Típus: hydropack a
Kapacitás: 200m3
Épült: 1973
Épület magassága: 36,5 m

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: A zalabaksai víztorony az Észak-Zalai Víz és Csatornamű Vállalt megrendelésére, vízoszlopmagasságtól függően 200 illetve 300 m3-es típusvíztoronynak első darabjaként készült. Eredeti tervek szerint 5 év alatt mintegy 20-25 db víztornyot kívántak felépíteni, és Kiskomáromban épült volna fel a toronytípus első megvalósuló változata.

Végül csak a zalabaksai és a pacsai víztornyot építették meg.

A zalabaksai víztorony medencéjének kúpos falát a terepszinten, csúszózsaluzattal épített törzs valamint a törzset lezáró födém építését követően, az alaplemezhez lekötött és a toronytörzshöz kitámasztott gyűrűhöz kihorgonyzott, 24 szektorból álló rácsos acélállványra elhelyezett, előregyártott bentmaradó burkolóelemek alkotta zsaluzatban készítették. A medence orsófala szintén a terepszinten készült, és az előregyártott tetőpaneleket is lent, az emelés előtt helyezték le. A medence emelést hidraulikus sajtókkal 40x40 mm-es acélrudak segítségével végezték.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Nagykanizsa
Nagykanizsa,
[Nyugat-dunántúli régió] / [Zala]
Típus: egyedi
Kapacitás: 700m3
Épült: 1927
Épület magassága: 30,3 m

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
A város vízellátásának alapját az 1915-ben megépített honvédségi vízmű képezte. A mélyfúrású kutakra alapozott vízhálózat bővítése során 1926?27-ben Jendrassik Aladár tervei alapján építették fel a 700 m3-es víztornyot. A hengeres, kupolával fedett építmény teljes magassága 30,3 m, belső átmérője 10,3 m. A toronytestben 13 m magasságban gyűrű alakú vasbeton víztartályt alakítottak ki, melyben 10 m magasságig állt a víz. A külső falazatot a víztartály oldalától félméternyire, egy 16 oldalú szabályos sokszög csúcsaiban álló vasbeton pillérekből építették. Közéjük ív alakban befelé hajló cement-rabitz falat feszítettek. Alul kőből, a víztartály közepén átvezető részben pedig vasból készült csigalépcső vezet fel a toronytetőig. A víztartály terhét a 16 vasbeton pillérre és a lépcső hengerére helyezett, konzolszerűen kiképzett gerendák hordják. A torony elkészülte lehetővé tette, hogy a város addigi 4,5 km hosszú vízvezeték-hálózatát 1929-ig 15 km-re növeljék. Zala megye első vasbeton víztornya ma műemléki védettséget élvez.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Bagod
Nagyrécse
Pacsa
Pacsa,
[Nyugat-dunántúli régió] / [Zala]
Típus: hydropack a
Kapacitás: 200m3
Épült: 1973
Épület magassága: 31,5 m

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: A pacsai víztorony az Észak-Zalai Víz és Csatornamű Vállalt megrendelésére, vízoszlopmagasságtól függően 200 illetve 300 m3-es típusvíztoronynak első darabjaként készült. Eredeti tervek szerint 5 év alatt mintegy 20-25 db víztornyot kívántak felépíteni, és Kiskomáromban épült volna fel a toronytípus első megvalósuló változata.

Végül csak a pacsai és a zalabaksai víztornyot építették meg.

A pacsai víztorony medencéjének kúpos falát a terepszinten, csúszózsaluzattal épített törzs valamint a törzset lezáró födém építését követően, az alaplemezhez lekötött és a toronytörzshöz kitámasztott gyűrűhöz kihorgonyzott, 24 szektorból álló rácsos acélállványra elhelyezett, előregyártott bentmaradó burkolóelemek alkotta zsaluzatban készítették. A medence orsófala szintén a terepszinten készült, és az előregyártott tetőpaneleket is lent, az emelés előtt helyezték le. A medence emelést hidraulikus sajtókkal 40x40 mm-es acélrudak segítségével végezték.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Keszthely
Csesztreg
Hévíz
Lenti
Nagykanizsa
Nagypáli
Sármellék
|< << 1 | 2 >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!