a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Típus: besorolás alatt
|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12... >> >|
Öreg Hölgy
Szeged,
[Dél-alföldi régió] / [Csongrád]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 1000m3
Épült: 1904
Épület magassága: 54 m

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
A hazai vasbetonépítés egyik első és legjelentősebb alkotása, az "Öreg Hölgynek" becézett víztorony, 103 éve ékesíti a Szent István teret. Dr. Zielinski Szilárd volt a megálmodója és tervpályázatának nyertese. Ezer tonnányi vízzel való első feltöltésekor is egyedül ő állt hatalmas vasbeton tartálya alatt. Ezt ma is bárki utána csinálhatja s közben megnézheti a fizikaoktatás-történeti és a szikvízgyártást bemutató kiállításokat is, melyekkel a 2006. évi felújítása után újra működő, műemlék víztorony lepett meg bennünket.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Algyő
Régi víztorony
Siófok, Szabadság tér Hrsz: 6286
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: Tourinform iroda és kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 250m3
Épült: 1912
Épület magassága: 45 m

Kapcsolódó hivatkozások: A Guth Árpád és Gergely Jenő tervezte, karcsú, pillérvázas szerkezetű, vasbeton víztorony 1944-ben a németek tüzérségi megfigyelő állása volt, s orosz ágyúlövedéktől szenvedett sérüléseket. Felújítása után még 25 évig víztoronyként üzemelhetett, majd örökre leürítették. Külső üvegliftes kávézóvá alakítását élőláncos védelemmel fenyegető civilek akadályozták meg. Földszintjén ma Tourinform iroda várja a Balatonhoz érkezőket. Belépődíj ellenében a magaslati kilátást és a helytörténeti kiállítást is megnézhettük.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Tihany
Nagytanya
Oroszlány - lakás
Kaposújlak
Kaposújlak,
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 35,4m3
Épült: 1885
Épület magassága: 15 m

Kapcsolódó hivatkozások: A csöndes, erdős területen fekvő kastélyhoz tartozó víztornyot a néhai tulajdonos, gr. Somssich József emeltette az egykori, Újlaky vár (más néven Szarkavár) tornyának alapjaira, 1885-ben. A történetírás szerint 1495 tájékán még Újlaky Lőrinc főnemes vára állott e helyen, de miután felségsértést követett el ? II. Ulászló királyt ökörnek nevezte ?, ráadásul a törökkel "kokettált", és nem engedte birtokára a királyi adószedőket, a feldühödött uralkodó hadjáratot indított ellene. E harcok során pusztult el a Szarkavár. Végül Szapolyai János nádor közbenjárására Újlaky hűségesküt fogadott Ulászlónak, aki megbocsátott neki. A birtok később számos nemesi család kezén megfordult, míg gróf Somssich Pongrác 1824-ben meg nem vásárolta. A torony felépültétől kezdve az 1970-es évekig működött mint a kastély és a hozzá tartozó gazdasági épületek vízellátó műtárgya. A ma ismét magánkézben lévő kastély szállodaként működik, így kézenfekvő volt a torony legújabb kori hasznosításának módja: kilátót alakítottak ki belőle.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Csokonai utca
Budapest, Csokonai utca
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Hasznosítás: tárgyalóterem
Típus: besorolás alatt
Épült: 1895
Épület magassága: 47 m

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony nem műemlék!
A Csokonai utcában található toronyról ma már kevesen tudják, hogy valójában milyen célt szolgált. A város közepén égbe törő építmény ablakai miatt sokakban az a képzet alakulhat ki, hogy talán őrtorony volt. Azonban eredetileg nem volt rajta ennyi ablak. A 47 méter magas, világos téglaburkolatos építmény az 1965-ben felrobbantott - Nemzeti Színháznak helyet adó - Blaha Lujza téri Népszínház víztornya volt. A Kauser József által tervezett víztorony és az alatta lévő épületek a már meglévő színház működését segítették 1895-től. Az épületekben készültek a teátrum díszletei, a színészek jelmezei, a belőlük kinővő víztorony szegecselt vaslemez tartályában tárolt víz pedig működtette a színpadi záport és a színpadtechnika hidraulikus berendezéseit. A csővezetékek a két épületet összekötő alagútban futottak a Nagykörút alatt. A torony belsejében körlépcső vezetett a tartályig, de ma már lifttel is fel lehet jutni a jelenleg tárgyalóteremként asznált felső terembe, az egykori víztartályba.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

IX. Soroksári út
Budapest, Soroksári út
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: besorolás alatt
Épült: 1897

Koordináták: 47.445555, 19.093798
Térképre

Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó hivatkozások:

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Forte gyár
Vác,
[Közép-magyarországi régió] / [Pest]
Típus: besorolás alatt

Koordináták: 47.769835, 19.14991
Térképre


Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék lehet, egyelőre folyamatban van az eljárás!

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Bükkmogyorósd
Fotó: Jámbor Imre
Bükkmogyorósd,
[Észak-magyarországi régió] / [Borsod-Abaúj-Zemplén]
Típus: besorolás alatt
Tulajdonos: magántulajdon
A Bükk hegységben, festői környezetben, Bükkmogyorósdon, a falu feletti fennsíkon, (Szilvásváradtól 3 kilométerre) található az 18607 négyzetméter belterületi minősítésű ingatlan A területen különböző állapotban 1300 négyzetméternyi építmény található. A terület épített részei különböző állapotúak, a még használhatótól a teljesen felújíthatóig. Ipari műemléki értékeket hordoz a kút és a víztorony. Sokféle funkció terének kialakítását teszik lehetővé a különböző típusú épületek: kastély, lakóház pincével, cselédház, vízhúzóház, istálló, akol. Terület: 2748 négyzetméter

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Bánhida
Tatabánya,
[Közép-dunántúli régió] / [Komárom-Esztergom]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 100m3
Épült: 1932

Kapcsolódó hivatkozások: Tatabánya legrégebbi városrészében, a már az őskor óta lakott Bánhidán található az 1932-ben épült, monolit vasbeton szerkezetű, 100 m3-es víztartállyal rendelkező víztorony. Bár ma már nem működtetik, külső homlokzatán még mindig megtalálható a vízszintmérő. A víztorony az 1930-as évek elején, angol tőkéből felépített bánhidai erőmű, illetve a hozzá kapcsolódó lakótelep vízellátását biztosította. A csendes, családi házas beépítésű erőműi lakópark központi terén álló víztorony angol minták szerint épült. 1992-ig a tatabányai erőmű üzemeltette saját hálózatáról, majd 1994-ben felújíttatta. Tatabánya megyei jogú város önkormányzata 2002-ben helyi rendeletben védett ipari építménnyé nyilvánította. A felújítás óta eltelt közel másfél évtized során azonban a tulajdonos erőműnek nem sikerült a további, megnyugtató hasznosításáról gondoskodnia, így a patinás, a környezetének hangulatát is meghatározó ipari műemlék állapota aggasztó módon hanyatlani kezdett.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12... >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!