a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Régió: Közép-dunántúli régió
|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|
Tihany
Oroszlány - lakás
Zánka
Zánka,
[Közép-dunántúli régió] / [Veszprém]
Hasznosítás: antennatartó :)
Típus: betongomba
Kapacitás: 450m3
Épült: 1972

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Túlfolyószint: 35m

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Jankovich-kúria
fotó: Kovács Balázs
Bánhida
Tatabánya,
[Közép-dunántúli régió] / [Komárom-Esztergom]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 100m3
Épült: 1932

Kapcsolódó hivatkozások: Tatabánya legrégebbi városrészében, a már az őskor óta lakott Bánhidán található az 1932-ben épült, monolit vasbeton szerkezetű, 100 m3-es víztartállyal rendelkező víztorony. Bár ma már nem működtetik, külső homlokzatán még mindig megtalálható a vízszintmérő. A víztorony az 1930-as évek elején, angol tőkéből felépített bánhidai erőmű, illetve a hozzá kapcsolódó lakótelep vízellátását biztosította. A csendes, családi házas beépítésű erőműi lakópark központi terén álló víztorony angol minták szerint épült. 1992-ig a tatabányai erőmű üzemeltette saját hálózatáról, majd 1994-ben felújíttatta. Tatabánya megyei jogú város önkormányzata 2002-ben helyi rendeletben védett ipari építménnyé nyilvánította. A felújítás óta eltelt közel másfél évtized során azonban a tulajdonos erőműnek nem sikerült a további, megnyugtató hasznosításáról gondoskodnia, így a patinás, a környezetének hangulatát is meghatározó ipari műemlék állapota aggasztó módon hanyatlani kezdett.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Öreghegy
Székesfehérvár,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: fém gomba
Kapacitás: 700m3
Épült: 1981
Épület magassága: 30 m

Kapcsolódó hivatkozások: A torony építése előtti időszakban (az Öreghegy egy részének) vízellátását a Pozsonyi?Fiskális u. sarkon lévő hidroforállomás biztosította, amely jelenleg tartaléksorban van. A vasbeton alapzaton nyugvó, fémszerkezetű, kehely alakú víztorony 1981. július 8-a óta tartozik a városképhez, jóllehet üzembe helyezése csak 1983 áprilisában történt meg. A torony Székesfehérvár ún. felső zónájának vízellátását szolgálja. A torony talpa 171 méterrel van a tengerszint felett. A víztartályt a toronyszár belsejében lévő csigalépcsőn lehet elérni. A kehelyben 570 cm a víz magassága. Ha a vízszint 540 cm-re csökken, a vezérlés automatikusan indítja a Donát úti medencékhez telepített szivattyút, mely újratölti azt. Nagy viharok alkalmával előfordult már, hogy az orkánerejű szél megbontotta az alumínium lemezburkolatot, a közvetlen élet- és balesetveszélyt a tűzoltóknak kellett elhárítaniuk, a végleges helyreállítást ipari alpinisták végezték.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Szocialista Stonehenge
Oroszlány,
[Közép-dunántúli régió] / [Komárom-Esztergom]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 2000m3
Épült: 1963
Épület magassága: 29 m

Koordináták: 47.484217, 18.319533
Térképre


Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: "Mindent, csak ezt nem! Bárhová, csak ide nem!" - értékelte az első szakvélemény e hatalmas mérnöki alkotást. A város feletti dombhátra épült 29 m szájbőségű ?vasbeton pohár? az ország első kétirányban feszített forgási héjszerkezetű víztornya. Kettéosztott medenceterét kívülről a hiperboloid fal, alulról gömbsüveg kupola határolja, míg közepén egy hengeres orsótér vezet fel a tetőteraszra. A torony testének könnyedségét hangsúlyozni hivatott, 12 zömök betonlábat a magasból is sikerült lencsevégre kapni.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Peremarton
Peremarton,
[Közép-dunántúli régió] / [Veszprém]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 250m3
Épült: 1923
Épület magassága: 25 m

Kapcsolódó hivatkozások: A csepeli Magyar Robbanóanyaggyár (MR) nem tudta kielégíteni a bányászat igényeit, ezért 1920 elején úgy döntött a kereskedelemügyi minisztérium, hogy kezdeményezi egy nagy kapacitású, korszerű robbanóanyag-üzem felépítését. A kormány támogatásával az MR., a Weiss Manfréd Lôszer-, Acél- és Fémművei Rt., valamint három bányavállalat létrehozta az Ipari Robbanóanyag Rt.-t. A felépítendô üzem számára Berhida és Peremarton község közelében vásároltak telket. Az alapkôletétel 1922. március 6-án, az átadás 1924 augusztusában volt. Ekkorra a paxit-, a dinamit- és a gyújtózsinórüzem már működött, és felépítették az üzemhez tartozó lakótelep elsô 29 házát is a vasbeton víztoronnyal. A cég igazgatója, Bogisch Gyula egy a tulajdonosoknak írt jelentésében leírta, hogy a gyár és a lakóházak vízellátását három bôvizű kút szolgálja, s a víz egy 25 méter magas, 250 m3-es víztornyon át jut a vezetékbe. A víz felnyomását a kútból a víztoronyba két centrifugálszivattyú végzi, de tartalékban van egy gôzszivattyú is.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Brunszvik-Dreher kastély
fotó: Dr. Müller Zoltán
Martonvásár,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: besorolás alatt
A belső berendezéseket, a páratlan és pótolhatatlan ipari műemléket, a MTA Kutatóintézetének akkori vezetősége lelkiismeretlenségből és hozzá nem értésből, ócskavas gyűjtőhelyre vitette. A tartály elbontása és a gépészeti berendezések megszüntetése Dr. Győrffy Béla akadémikus, Intézeti igazgatósága (1980-1988) alatt történt. Állítólag három hétig tartott a nagy víztartály szétvágása.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Nádasdladány
Nádasdladány
Felsőszentiván
Felsőszentiván,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 30m3
Épült: 1870
Épület magassága: 30 m
Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
Az építmény tervezőjéről nincs adatunk. A torony szabályos hasáb formájú épület, 7x7 méteres alapterülettel. A homlokzat neoreneszánsz architektúrája és díszítése öt közel egyforma szintet sejtet, azonban belül nincsenek emeletek, a torony egy légterű. Csak a legfelső traktusnak The tower is 30 meters tall, it has a symmetrical column shape and stands on a 7x7 meter base. The neorenaissance style architechture and decoration gives the impression of 5 equal floors, however, the tower is hollow. Only the top part has flooring, where the 30 m3 cylinder shaped steel van padozata, amin a 30 m3-es hengeres, I-gerendákon nyugvó acél tartály körbejárható. A torony a második világháború után kis hajlásszögű, gúla alakú bádogtetőt kapott. 1945-ig szélkerék segítségével emelték fel a vizet a tartályba, azonban a háborúban a szélkerék és maga a torony is súlyos károkat szenvedett. Miután a Zichy család uradalmát államosították, a kastélyba a helyi állami gazdaság központját telepítették be. Az állami gazdaság mind a kastély, mind a víztorony épületét felújította. Ekkor a kor szellemének megfelelően a szétlőtt szélkerék helyére vörös csillag került. A tornyot 1989 szeptemberében műemlékké nyilvánították.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!