a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Megye: Fejér
|< << 1 | 2 | 3 | 4 >> >|
Jankovich-kúria
fotó: Kovács Balázs
Öreghegy
Székesfehérvár,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: fém gomba
Kapacitás: 700m3
Épült: 1981
Épület magassága: 30 m

Kapcsolódó hivatkozások: A torony építése előtti időszakban (az Öreghegy egy részének) vízellátását a Pozsonyi?Fiskális u. sarkon lévő hidroforállomás biztosította, amely jelenleg tartaléksorban van. A vasbeton alapzaton nyugvó, fémszerkezetű, kehely alakú víztorony 1981. július 8-a óta tartozik a városképhez, jóllehet üzembe helyezése csak 1983 áprilisában történt meg. A torony Székesfehérvár ún. felső zónájának vízellátását szolgálja. A torony talpa 171 méterrel van a tengerszint felett. A víztartályt a toronyszár belsejében lévő csigalépcsőn lehet elérni. A kehelyben 570 cm a víz magassága. Ha a vízszint 540 cm-re csökken, a vezérlés automatikusan indítja a Donát úti medencékhez telepített szivattyút, mely újratölti azt. Nagy viharok alkalmával előfordult már, hogy az orkánerejű szél megbontotta az alumínium lemezburkolatot, a közvetlen élet- és balesetveszélyt a tűzoltóknak kellett elhárítaniuk, a végleges helyreállítást ipari alpinisták végezték.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Brunszvik-Dreher kastély
fotó: Dr. Müller Zoltán
Martonvásár,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: besorolás alatt
A belső berendezéseket, a páratlan és pótolhatatlan ipari műemléket, a MTA Kutatóintézetének akkori vezetősége lelkiismeretlenségből és hozzá nem értésből, ócskavas gyűjtőhelyre vitette. A tartály elbontása és a gépészeti berendezések megszüntetése Dr. Győrffy Béla akadémikus, Intézeti igazgatósága (1980-1988) alatt történt. Állítólag három hétig tartott a nagy víztartály szétvágása.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Nádasdladány
Nádasdladány
Felsőszentiván
Felsőszentiván,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 30m3
Épült: 1870
Épület magassága: 30 m
Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
Az építmény tervezőjéről nincs adatunk. A torony szabályos hasáb formájú épület, 7x7 méteres alapterülettel. A homlokzat neoreneszánsz architektúrája és díszítése öt közel egyforma szintet sejtet, azonban belül nincsenek emeletek, a torony egy légterű. Csak a legfelső traktusnak The tower is 30 meters tall, it has a symmetrical column shape and stands on a 7x7 meter base. The neorenaissance style architechture and decoration gives the impression of 5 equal floors, however, the tower is hollow. Only the top part has flooring, where the 30 m3 cylinder shaped steel van padozata, amin a 30 m3-es hengeres, I-gerendákon nyugvó acél tartály körbejárható. A torony a második világháború után kis hajlásszögű, gúla alakú bádogtetőt kapott. 1945-ig szélkerék segítségével emelték fel a vizet a tartályba, azonban a háborúban a szélkerék és maga a torony is súlyos károkat szenvedett. Miután a Zichy család uradalmát államosították, a kastélyba a helyi állami gazdaság központját telepítették be. Az állami gazdaság mind a kastély, mind a víztorony épületét felújította. Ekkor a kor szellemének megfelelően a szétlőtt szélkerék helyére vörös csillag került. A tornyot 1989 szeptemberében műemlékké nyilvánították.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Romos víztoronytörzs
fotó: Egresi János
Adony,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: besorolás alatt

Kapcsolódó hivatkozások: Római kori kőtárat tervez építeni Adony önkormányzata a község központjában. Az egykor Vetus Salina néven a Duna-parti limes egyik jelentős pontjaként számon tartott település művelődési központjaként működő korábbi Zichy-kastély parkjában álló, régóta használaton kívüli víztorony körül alakítanák ki a kőtárat a környéken feltárt római kori emlékek számára. - írta a Népszabadság 2004. február 27-én. Talán a képen látható toronyról van szó…

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Alcsútdoboz
Alcsútdoboz,
[Közép-dunántúli régió] / [Fejér]
Típus: majorsági mikrobi
Épült: 1827

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Aba
Rácalmás
Ercsi
Ercsi
|< << 1 | 2 | 3 | 4 >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!