a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Régió: Dél-dunántúli régió
|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|
Régi víztorony
Siófok, Szabadság tér Hrsz: 6286
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: Tourinform iroda és kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 250m3
Épült: 1912
Épület magassága: 45 m

Kapcsolódó hivatkozások: A Guth Árpád és Gergely Jenő tervezte, karcsú, pillérvázas szerkezetű, vasbeton víztorony 1944-ben a németek tüzérségi megfigyelő állása volt, s orosz ágyúlövedéktől szenvedett sérüléseket. Felújítása után még 25 évig víztoronyként üzemelhetett, majd örökre leürítették. Külső üvegliftes kávézóvá alakítását élőláncos védelemmel fenyegető civilek akadályozták meg. Földszintjén ma Tourinform iroda várja a Balatonhoz érkezőket. Belépődíj ellenében a magaslati kilátást és a helytörténeti kiállítást is megnézhettük.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Kaposújlak
Kaposújlak,
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 35,4m3
Épült: 1885
Épület magassága: 15 m

Kapcsolódó hivatkozások: A csöndes, erdős területen fekvő kastélyhoz tartozó víztornyot a néhai tulajdonos, gr. Somssich József emeltette az egykori, Újlaky vár (más néven Szarkavár) tornyának alapjaira, 1885-ben. A történetírás szerint 1495 tájékán még Újlaky Lőrinc főnemes vára állott e helyen, de miután felségsértést követett el ? II. Ulászló királyt ökörnek nevezte ?, ráadásul a törökkel "kokettált", és nem engedte birtokára a királyi adószedőket, a feldühödött uralkodó hadjáratot indított ellene. E harcok során pusztult el a Szarkavár. Végül Szapolyai János nádor közbenjárására Újlaky hűségesküt fogadott Ulászlónak, aki megbocsátott neki. A birtok később számos nemesi család kezén megfordult, míg gróf Somssich Pongrác 1824-ben meg nem vásárolta. A torony felépültétől kezdve az 1970-es évekig működött mint a kastély és a hozzá tartozó gazdasági épületek vízellátó műtárgya. A ma ismét magánkézben lévő kastély szállodaként működik, így kézenfekvő volt a torony legújabb kori hasznosításának módja: kilátót alakítottak ki belőle.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Palotabozsok
Palotabozsok,
[Dél-dunántúli régió] / [Baranya]
Hasznosítás: lakóépület
Típus: herceghalom
Kapacitás: 50m3
Épült: 1950-es
Épület magassága: 23 m

Kapcsolódó hivatkozások:

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Pécs-Vasas
Fotó: S@só 2008.06.19.
Pécs-Vasas, Fenyő u. 59.
[Dél-dunántúli régió] / [Baranya]
Hasznosítás: lakás
Típus: egyedi
Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony nem műemlék!
Ezt a víztornyot végül átépítették, felújították, a kép alapján úgy tűnik, lakás lett belőle.

"A Pécs város Vasas településrészének É-i szélén álló, eredeti funkcióját már elvesztett, magántulajdonba került, egykori víztornyot az 1950-es évek 1. felében építették. Tervezője Wolf (Vass) Béla építésztechnikus, az 1950-ben a budapesti Városépítési Tervező Iroda pécsi fiókirodájából létrehozott Pécsi Tervező Iroda munkatársa volt. Ismertebb műve a pécsbányatelepi pártház 1951-ből. A saját telkén álló, viszonylag kis méretű, kör alaprajzú, hengeres testű, ereszpárkányos, alacsony kúpsisakkal fedett, többszintes épületet téglából emelték, a külsőn dörzsölt vakolattal. Födémei alsó gerendás vb. szerkezetek. A belsőben a falba erősített gömbacél mászólétra. A szocreál stíluskorszak színvonalas, túlzásoktól mentes, ízlésesen visszafogott megjelenésű emléke. Külön figyelmet érdemel a külsőn alkalmazott nemes anyag, az édesvízi mészkő. Ebből készült a lábazat, a szegmentíves záródású bejárati ajtó egyszerű, finom profilú kőkerete, és a kis ablakok keretei is. Az épület jelenleg elhanyagolt környezetben, üresen áll, ill. hajléktanok tanyája. Az egykori kivitelezőket dicséri meglehetősen jó műszaki állapota." - írta Sonkoly Károly tud. kutató (MvTI, Kutatási Oszt.) 2006. nyarán.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Sárszentlőrinc
fotó: K. Németh Géza
Csurgó
Fotó: Deres Gábor
Karád
Fotó: Valter Béla
Kutas
fotó: Urbán Tibor
Fehérhegy
Pécs,
[Dél-dunántúli régió] / [Baranya]
Típus: intze
Kapacitás: 300m3
Épült: 1926
Épület magassága: 33,17 m

Koordináták: 46.1012, 18.263367
Térképre


Kapcsolódó hivatkozások: Az 1925?26-ban épült, vasbeton szerkezetű torony megrendelője a bécsi székhelyű Első Dunagőzhajózási Társaság (DGT) volt. A víztorony feladata a DGT meszes-pusztai területén 1924-25-ben felépült, 180 lakást magába foglaló munkáslakótelepének vízellátása volt. A víztorony magassága a túlfolyó szintig 25,5 m, a párkányig 26,7 m, a csúcsig 33,17 m. A 20 m magasságban lévő tartályfenék speciális Intze-geometriával készült. Falvastagsága 10-15 cm. A torony középvonalában lévő, csőszerűen kiképzett, 1,5 m átmérőjű belső térben acéllétra biztosítja a tartály megközelíthetőségét. Itt helyezték el a tartály töltésére, illetve ürítésére szolgáló csővezetéket, valamint a vízszintjelzőt. 1989-ben Siptár Tibor részletes statikai vizsgálatot és felújítási javaslatot dolgozott ki az ipari emlék megmentésére. A felújítás 1991-ben megtörtént, megtartva az építmény eredeti jellegét. A torony díszkivilágítása pedig 2003-ban készült el. A víztorony napjainkban is részt vesz az ötvenes években többemeletes társasházakkal kibővült lakótelep vízellátásában.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Dombóvár
Dombóvár,
[Dél-dunántúli régió] / [Tolna]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 250m3
Épült: 1959
Épület magassága: 34,19 m

Kapcsolódó hivatkozások: Az ország első vízmű társulata 1957-ben Dombóváron alakult meg, és három év alatt ki is építették a város területén az ivóvízhálózatot, ami annak idején rekordidőnek számított. A vízvezeték-hálózattal egyidejűleg létesítették a város központ-jában álló víztornyot is, amelyet előre gyártott elemekből állították össze. A födémmel lezárt, hengeres, kétkamrás víztartály 6 műkővel fedett monolit vasbeton pilléren nyugszik. A vezetékeket és a feljáró lépcsőt egy a szerkezet geometriai középpontjában elhelyezkedő vasbeton hengerben helyezték el, de ennek a középső hengernek csak merevítő szerepe van, tartó funkciója nincs. A tartóoszlopokat ugyancsak monolit vasbeton merevítő gyűrűk kötik össze egymással. A tartályt egy előre gyártott betonelemekből a helyszínen összerakott házban helyezték el, így körülötte egy körbejárható, ún. vizsgáló- és csepegőtér alakult ki. Bár a tornyot 1999-ben védetté nyilvánították, és kúp alakú tetejét is rendbe hozták, újbóli hasznosítását és teljes körű felújítását a tulajdonos önkormányzat azóta sem tudta megoldani.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Balatonboglár
Balatonszentgyörgy
|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!