a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Típus: intze
(ex)Pilóta
Budapest, Víztorony köz
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Hasznosítás: lakás
Típus: intze
Épült: 1895
Épület magassága: 22 m

Koordináták: 47.467876, 19.097875
Térképre

Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony eladó! A századfordulón a M. Kir. Államvasutak több munkás- és tisztviselőtelepet épített a dolgozói számára a főváros korabeli peremén, a vasútvonalak mellett. A Gyáli úti MÁV-telep egy 1896-ban keltezett helyszínrajza már telepszerű beépítést ábrázol. Mivel a víztorony kizárólag a telep épületeinek ivóvízszükségletét volt hivatott kiszolgálni, jellemzô méretei is ennek megfelelőek. Az Intze I-es típusú tartályt egy téglából falazott, 6 m átmérőjű hengerpalást "torony" emelte a magasba, melynek belsejében acéllépcső és létra vezetett felfelé. A létrát a tartály belsején, egy csövön vezették át, a tartály teteje javítás esetén csak így volt megközelíthető. Az ismeretlen építész ügyes megoldással díszes, ún. svájci faragott faburkolattal csomagolta be a rideg acéltartályt. A torony vörösbarna téglafala puritán folytatása a díszes fejezetnek, összhangot alakítva ki a környező lakóépületek architektúrájával. A tornyot mintegy 35 éve üzemen kívül helyezték. Nemrégiben egy magánszemély műemléki szempontok figyelembevételével ízlésesen kialakított lakótoronnyá építette át, majd később megvált tőle.

Várjuk az új tulajdonos jelentkezését!

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Gombos
fotó: Samu Krisztián
Járműjavító
Szolnok,
[Észak-alföldi régió] / [Jász-Nagykun-Szolnok]
Típus: intze
Kapacitás: 120m3
Épült: 1900
Épület magassága: 27 m

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
Az Intze-típusú vasmedencét rejtő víztornyok szép példánya a 107 éves szolnoki műemlék torony, ami a MÁV "kezelésében" szemünk láttára pusztul. Széltépázta, biccentő fejének szakadozott faburkolata mögött alul homorú, szegecselt tartályt pillantottunk meg. Az istvánteleki víztornyok tartályához hasonlóan ez is egy gömbkupola egy forgáskúp és egy körhengerhéj összeillesztésével jött létre oly módon, hogy a falkoronára támaszkodva csak függőleges irányú erőket adjon át téglából falazott formás törzsére.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Fehérhegy
Pécs,
[Dél-dunántúli régió] / [Baranya]
Típus: intze
Kapacitás: 300m3
Épült: 1926
Épület magassága: 33,17 m

Koordináták: 46.1012, 18.263367
Térképre


Kapcsolódó hivatkozások: Az 1925?26-ban épült, vasbeton szerkezetű torony megrendelője a bécsi székhelyű Első Dunagőzhajózási Társaság (DGT) volt. A víztorony feladata a DGT meszes-pusztai területén 1924-25-ben felépült, 180 lakást magába foglaló munkáslakótelepének vízellátása volt. A víztorony magassága a túlfolyó szintig 25,5 m, a párkányig 26,7 m, a csúcsig 33,17 m. A 20 m magasságban lévő tartályfenék speciális Intze-geometriával készült. Falvastagsága 10-15 cm. A torony középvonalában lévő, csőszerűen kiképzett, 1,5 m átmérőjű belső térben acéllétra biztosítja a tartály megközelíthetőségét. Itt helyezték el a tartály töltésére, illetve ürítésére szolgáló csővezetéket, valamint a vízszintjelzőt. 1989-ben Siptár Tibor részletes statikai vizsgálatot és felújítási javaslatot dolgozott ki az ipari emlék megmentésére. A felújítás 1991-ben megtörtént, megtartva az építmény eredeti jellegét. A torony díszkivilágítása pedig 2003-ban készült el. A víztorony napjainkban is részt vesz az ötvenes években többemeletes társasházakkal kibővült lakótelep vízellátásában.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Gázgyár
Budapest, Gázgyár utca
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: intze
Kapacitás: 961m3
Épült: 1913
Épület magassága: 56 m

Koordináták: 47.563099, 19.056098
Térképre


Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
A múlt század elején létrehozott Gázgyár épületegyüttese Európa egyik legkorszerűbben felszerelt üzeme volt. A gyárterület leglátványosabb és legértékesebb elemei a háromszögbe rendezett kátránytornyok és a közülük kimagasló víztorony, melyek ma műemléki védelem alatt állnak. A kétszínű téglából falazott víztoronytörzs különlegessége, hogy a felső víztartály alatti szinteken még három henger alakú medencét tartalmazott. A víztoronyórák időntúli siralmas állapotáról titkos fotóskommandónk hozott hírt.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Istvántelek zöld
Budapest,
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: intze
Kapacitás: 120m3
Épült: 1901

Koordináták: 47.549164, 19.105423
Térképre

Tulajdonos: MÁV

Kapcsolódó hivatkozások:

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Istvántelek barna
Budapest,
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: intze
Kapacitás: 120m3
Épült: 1901

Koordináták: 47.552357, 19.106705
Térképre

Tulajdonos: MÁV

Kapcsolódó hivatkozások: A 19. század végi megnövekedett ipari termelés és kiterjedt vasúti hálózat egyre inkább igényelte a gazdaságosan kivitelezhető és fenntartható víztartályok építését. 1883-ban látott napvilágot Otto Intze (1843?1904) német mérnök víztartály-szabadalma, mely kedvező erőjátéka folytán 15?1000 m3-es kivitelben gyorsan elterjedt Európa-szerte. A Remscheidban 1883-ban felépített I-es típusú Intze-tartályos torony olyan 400 m3 űrtartalmú, acéllemezekből szegecselt, felül nyitott vízmedencét tartalmazott, amely egy gömbkupola, egy forgáskúp és egy körhenger összeillesztésével jött létre. Az ilyen tartály egyetlen körgyűrűre támaszkodik, amely mentén csak függőleges irányú erők adódnak át az alátámasztó szerkezetre. A külföldi példákhoz hasonlóan e tartályok városképi megjelenítését hazánkban is igyekeztek jellegzetes fa-, tégla-, illetve rabitzszerkezetű borítással tetszetőssé tenni.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Tatai út
Budapest, Tatai út
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: intze
Kapacitás: 1000m3
Épült: 1911
Épület magassága: 59 m

Koordináták: 47.544029, 19.096867
Térképre

Tulajdonos: MÁV

Kapcsolódó hivatkozások: A Magyar Vasúttörténeti Park gőzmozdonyai a múlt század elején még a Rákosrendező Pályaudvarról futottak ki. Vízdarukkal töltötték fel őket s a nyomást a Tatai úti víztorony biztosította. A ma is látható, kétmedencés, alul domború óriási vasüstöt egykor elegáns manzárdtető és faburkolat borította. Téglából épült törzsében 152 lépcsőfok vezet fel a tartály középen áttörő búvócsőig. Egy forró nyári napon itt másztunk ki az antenákkal teletűzdelt medenceszegélyre, ahol nemcsak a kilátásban gyönyörködtünk.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Miskolc
Arad

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!