a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:
Régió: Észak-alföldi régió
|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|
Szolnok
Szolnok
Szolnok
Szolnok
Járműjavító
Szolnok,
[Észak-alföldi régió] / [Jász-Nagykun-Szolnok]
Típus: intze
Kapacitás: 120m3
Épült: 1900
Épület magassága: 27 m

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
Az Intze-típusú vasmedencét rejtő víztornyok szép példánya a 107 éves szolnoki műemlék torony, ami a MÁV "kezelésében" szemünk láttára pusztul. Széltépázta, biccentő fejének szakadozott faburkolata mögött alul homorú, szegecselt tartályt pillantottunk meg. Az istvánteleki víztornyok tartályához hasonlóan ez is egy gömbkupola egy forgáskúp és egy körhengerhéj összeillesztésével jött létre oly módon, hogy a falkoronára támaszkodva csak függőleges irányú erőket adjon át téglából falazott formás törzsére.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Szolnok
Gőztorony
Szolnok, Eötvös tér
[Észak-alföldi régió] / [Jász-Nagykun-Szolnok]
Típus: egyedi
Kapacitás: 600m3
Épült: 1910
Épület magassága: 36 m

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék lehet, egyelőre folyamatban van az eljárás!
Az Eötvös téri víztorony felépítése és jelenkori újrahasznosítása egyaránt nagy port vert fel a városban. 100 évvel ezelőtt 13 pályamű közül került ki a megvalósult vasbeton torony terve. Különlegessége a víztartályban álló 8 pillér, melyek a tetőfödémet és a laternát tartják. A Gőztorony elnevezésű hasznosítási terv szerint itt gőzfürdő nyílna, míg a tulipán-mellvédes alsó részen ásványvíz-tár várná a szomjazókat. Sajnos a város vezetése inkább a torony jellegétől idegen, teljes beépítést támogatja.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Csíkos
Káposztasavanyító
Demecser,
[Észak-alföldi régió] / [Szabolcs-Szatmár-Bereg]
Típus: egyedi
Kapacitás: 300m3
Épült: 1918
Épület magassága: 28 m

Kapcsolódó hivatkozások: Az I. világháború idején az illetékesek úgy határoztak, hogy új káposztasavanyító üzemet hoznak létre az osztrák?magyar hadsereg élelmezési igényeinek kielégítésére. A gyár építését - olasz és orosz hadifoglyok százainak közreműködésével - 1915 májusában kezdték meg. Az 1918 októberéig tartó építkezés során emelték a vasbeton szerkezetes víztornyot is. 1919-ben a megszálló román csapatok a gyártelep összes elmozdítható berendezését leszerelték, és Romániába szállították. 1922-ben egy budapesti faárugyáros, dr. Neumann Gyula vásárolta meg az elhagyott ipartelep tulajdonjogát. A cégvezetés 1924 júniusában engedélyt kért, hogy a Lónyay-csatornából vizet vételezzen a keményítőgyártáshoz. Így épült meg 1924 nyarán a VIII. felső csatornaszakasz a zsiliprendszerrel, amely a gyár vízellátását egy szivattyúházon keresztül biztosította. A II. világháború után az államosított üzemet a Kisvárdai Likőrgyár működtette. A torony 1982-es felújítását követően ma is üzemel.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Hajdúböszörmény
Tiszaszőlős
Debrecen
Debrecen,
[Észak-alföldi régió] / [Hajdú-Bihar]
Típus: egyedi
Kapacitás: 3000m3
Épült: 1963
Épület magassága: 44,55 m

Kapcsolódó hivatkozások: Miután 1963 karácsonyán a Dobozi lakótelep szélén üzembe helyezték Debrecen új, 3000 m3-es víztornyát, az 1914-ben épült nagyerdei víztorony kezelését átadták a Debreceni Orvostudományi Egyetemnek. A Debreceni Vízmű Rt. által ma is üzemeltetett csúszózsalus technológiával készült, vasbeton szerkezetes víztorony 1961-ben kezdett építése nem volt problémamentes. A kivitelező több helyen is eltért a tervezők által meghatározott építéstechnológiától, aminek következtében az építés egy fázisában a pillérek külső betonkeresztmetszete a terhelések, csavarodások következtében átrepedt és folyni kezdett. A problémát 1963 végére orvosolták. A két részből álló (1400 m3 + 1600 m3) vasbeton tartályt 12 teherhordó pillér tartja. A kör alakú tartály megközelíthetőségét a kör középpontján áthaladó orsófalban elhelyezett csigalépcső biztosítja. A torony érdekessége, hogy építészeti szempontból - nyilván tudatosan - némi rokonságot mutat a nagyerdeivel, miközben esztétikája meg sem közelíti az idősebb toronyét.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!