mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


A budafoki víztorony-pályázat 16. sz. pályaműve
16. sz.


 

Építészeti kialakítás
A pályázati tervek rendkívül nagy gondossággal kerültek elkészítésére.
A pályázati kiírásban meghatározott tervezési programtól a pályázó jelentősen eltért. Több, a kiírásban nem szereplő funkciót javasol az épületben, amelyeket a környezetben lévő természetvédelmi terület terheltség növelésének elkerülése érdekében nem lenne szabad elhelyezni.

A létesítmény építészeti megfogalmazása, tömegformálása újszerű, markáns, szimpatikus. A tagolt épületszerű kialakítás a terveken építészetileg következetesen végigvezetett jó gondolat, de a többletfunkcióból is adódó nagy tömeg túldimenzionált. A létesítmény karaktere korszerű (mai), építészeti hangulatot áraszt. Építészeti értékei magas színvonalon kerültek kidolgozásra. Az építményen nem tükröződik a funkció és környezet figyelembe vételéből elvárható, karcsúság, könnyedség.

 


Szerkezeti kialakítás
Kétirányú, derékszögű koordináta rendszerben elhelyezett monolit vb. falak. A víztartályok is monolit vasbetonból készülnek. Különböző térfogatú téglalap alakú medenceterek. A csőszerelés kialakítása megfelelő, bár a felső beömlésű töltő vezetékek megoldása nem szerencsés. A zárkamra a víztér alatt nyert elhelyezést.

A fajlagos mutatók számításánál figyelembe vették az ún. "bérbeadható tereket" is, amit kiállító teremként, rendezvény vagy bálteremként lehetne a pályázó szerint hasznosítani. Ezt a szempontot a víztorony esetében nem tudjuk támogatni.
A víztároló medencék 1000 m3 + 2000 m3 térfogattal készülnek.
Az építmény magassága 39,90 m.
Befoglaló méretei: 30,0 m X 30,0 m.
Bérbeadható terek: 237 m2.

Statikai számítás
A műszaki leírásban részletesen dokumentálásra került.

Hidraulika, vízgépészet
Gépészeti tervet a pályázat tartalmaz, műszaki leírást nem.

A pályázat tárgya a budafoki 3000 m3-es hasznos térfogatú víztorony építészeti kialakítása, környezetbe illesztése, szerkezetének és építési technológiájának meghatározása a kiírásban részletezett feltételekkel.

A pályázat célja, hogy olyan alkotás szülessen, mely egyrészt az FVM Rt. szimbólumává válik, gondolatilag a Céggel azonosítható, másrészt a gyorsan fejlődő környék maradandó építészeti alkotása legyen.

A budafoki víztorony-pályázat leírása és a eredményének értékelése itt olvasható

A maketteket 2002 tavaszán a Camponában és a MEO-ban állította ki a Fővárosi Vízművek.