Találtam egy tornyot! (306)
o f f t o p i k (82)
Szakmai kérdések (44)
Messzi tornyok (104)
pénisz (1)
Valami történik itt! (60)
Hülyeségek (110)
Újrahasznosítás (16)
Víztorony Baráti Kör (195)
Segítséééég! (60)
Közérdekű információk (98)
A MÁV víztornyai (17)
Könyvajánló (24)
Segítséget szeretnék a Fehér úti víztorony megmentéséhez (3)
Óbudai gázgyár (20)
Adatbázis (16)
Budatétényi pályázat (43)
Ha tiéd lenne az egyik? (60)
Oroszlány (8)
Ez vajon miii? (19)
Margitsziget - víztorony (8)
Műemlékvédelem (41)
Biznic! (11)
Vélemények (378)
Örökségnapok (11)
A Víz Világnapja (14)
Kiállítás (11)
Víztornyok a Google Earth-ben (10)
BME - építészhallgatóknak: Saj. ip. ép. spec. kérd. tanulmányhoz (10)
Szolnoki toronymentők (19)
VBK póló (12)
Az évezred első víztornya - Győrött (14)
nagyképek (0)
archicad (0)
Új téma címe legyen:

mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


Örökségnapok
név:
e-mail:
szöveg:
 
hozzászólok

1
András [2009.04.15. 00:06]
FELHÍVÁS érdekes épületeK megnyitására

Idén – a Kulturális Turizmus Évében is – SOR KERÜL AZ EURÓPA-SZERTE NÉPSZERŰ
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI HÉTVÉGÉRE, MELYNEK IDŐPONTJA:

2009. SZEPTEMBER 19-20. szombat-vasárnap

Központi témaként SZAKRÁLIS TEREK a Szakrális Művészetek Hete rendezvényével karöltve (templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák, kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáróhelyek) címet jelöljük, de

MINDEN MÁS HELYSZÍNT szívesen veszünk, így a víztornyokat is!


Tájékoztató a Kulturális Örökség Napjai programhoz való csatlakozásról:

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat.

A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt.

Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete kulturális értékeit, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.

A Kulturális Örökség Napjai ez évi időpontja:

2009. szeptember 19-20. szombat-vasárnap

A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van.

Fontosnak érezzük továbbá a kortárs építészet, tájépítészet, népi- és ipari emlékek kiemelkedő alkotásainak, feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetését is.

A látogatás élményét fokozhatja az épületekben, helyszíneken folyó tevékenység, valamint az ott található művészi alkotások, bútorok és eszközök, régészeti leletek, esetleg a különleges épületszerkezetek, díszes homlokzatok, védett fák, növények megismertetése is. Érdemes a helyszíneken, és a megtervezett útvonalon vezetést tartani, vezetőként pedig szakembereket vagy olyan önkénteseket bevonni, akik az adott helyet jól ismerik. Sokan vannak, akik szívesen megosztják tudásukat másokkal – például a több idővel és tapasztalattal rendelkező nyugdíjasok, de érdemes bevonni az újdonságokra szívesen vállalkozó fiatalokat, diákokat is.

Egy épület, helyszín látogathatóságát bárki kezdeményezheti. A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőknek természetesen szabad döntésére van bízva, hogy mekkora részt tesznek ingyenesen bejárhatóvá.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvény jó alkalom arra, hogy értékeink megtekintése mellett észrevegyük azok sérülékenységét, mulandóságát és a megőrzés munkájának összetettségét is, amelyhez az egész társadalom összefogására és közreműködésére szükség van.

Fontos eleme ezért a mozgalomnak a helyi önkormányzatok, kulturális közösségek, a döntéshozók, a szakmai és a civil szervezetek bevonása. Az örökségi hétvége megszervezése és az eseményeken való részvétel mind a szervezők, mind a közönség számára jó alkalom a társadalmi önszerveződés és demokrácia gyakorlatának erősítésére, a helyi értékek közös ünneplésén keresztül a közös öröm megtapasztalására.
Kérjük, hogy aki ezúton tudomást szerez a Kulturális Örökség Napjai rendezvényről, népszerűsítse azt, s helyi szinten (a lakosság, helyi önkormányzat, turisztikai iroda, művelődési központ, helytörténeti kör, iskola, múzeum és más szakmai és civil szervezetek bevonásával) kezdeményezze és vegyen részt a szeptember 19-20-i események megszervezésében!
András [2007.09.14. 00:09]
http://varosvedo.hu/csoportok/XVII.bve
link alak [2007.09.02. 08:45]
Víztorony
ZALANagykanizsa, Teleki u.IPARI, MŰSZAKI, KÖZLEKEDÉSI ÉPÜLETEK

A víz- és csatornaművek kiépítése után 1927-re készült el Jendrassik Alfréd neves budapesti műépítész terve alapján a 31 m magas, 700 m3 űrtartalmú, 10 m vízoszlopmagasságú vasbeton víztorony. A 16 oldalú sokszög sarkaiban álló pillérek között ívelt cementrabic falak vannak. Elkészülte után a város 4,5 km hosszú vezetékhálózatát 1929-ig 15 km-re bővítették.
szombat: 10-18 vasárnap: 10-18

Na ez az igazán klassz, valaki lefotózhatná belül!!
link alak [2007.09.02. 08:44]
Uradalmi lakóház és víztorony
GYŐR-MOSON-SOPRONMosonmagyaróvár
IPARI, MŰSZAKI, KÖZLEKEDÉSI ÉPÜLETEK
(Valaki tudja, melyik ez?)
szombat: 9-14

--------------------------------------------

Szent István téri víztorony
CSONGRÁDSzeged, Szent István térIPARI, MŰSZAKI, KÖZLEKEDÉSI ÉPÜLETEK

A Szent István téri víztorony Szeged meghatározó, városképi jelentőségű, szecessziós stílusú ipartörténeti emléke. Az építmény az ország egyik első vasbetonból készült víztornya. 1903-04 között épült Dr. Zielinski Szilárd mérnök tervei alapján, építészei Korb Flóris és Giergl Kálmán voltak. Az építők, Freund Henrik és fiai munkáját dicséri, hogy az 1000 köbméteres - a szegediek által Öreg Hölgynek nevezett - víztorony még ma is működik.
szombat: 10-17 vasárnap: 10-17

----------------------------------

Off:

Csősztorony
BUDAPEST, X.Budapest, Harmat u. 41. (Gitár u. 1.)IPARI, MŰSZAKI, KÖZLEKEDÉSI ÉPÜLETEK

A csősztorony az Óhegyen a szőlőültetvényeket megkárosító tolvajok megfékezésére épült 1844-ben Brein Ferenc tervei szerint romantikus stílusban. A szabadon álló, egyemeletes műemlék a kerület egyik legismertebb épülete.
szombat: 13-17 vasárnap: 13-17

http://www.oroksegnapok.hu
András [2007.07.10. 17:02]
Nem tudom, mennyi víztorony-tulaj olvassa ezt a fórumot, de nekik írom most ezt:
Az idei Örökségnapokon is részt vehetnek víztornyok.
A felhívás (a lejárt határidő ellenére is érvényes, és) itt olvasható:
http://viztorony.hu/oroksegnapok/felhivas2007.doc
Tibi bácsi [2006.09.19. 21:22]
Sajnálom, hogy a szegedi viztornyot nem látogathatom meg a hétvégén. A környéken leszek és a szikvizes kiállítást is megnéztem volna.
link alak [2006.09.15. 16:10]
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Botka László polgármester ma délután adja át a felújított szegedi Szent István teret és a rajta álló műemlék víztornyot, amely hazánk első, még ma is működő ilyen jellegű vasbeton építménye - írja az MTI.

http://szegedinapilap.hu/index.php?id=5105
Aquatórusz [2006.09.15. 15:39]
Sziasztok!
Szerintem a gázgyárban a képen látható épületekbe nem lehet majd bejutni. A leírából is ez derül ki.

Lent, a tatabányai víztorony képe is csak illusztráció, ott is a vízbányát lehet megnézni, ami ugyan nem tudom, micsoda, de nem víztorony:)

Csepelen be lehet menni a víztoronyba, vagy csak kintről lehet megnézni?

A meglepetésnél a képen a Gizella malom lépcsőháza van? A fájlnévből erre következtetek. Ez esetben igen klassz meglepetés! Éljen! Valakitől azt hallottam, hogy a Tatai út is játszik.

Valaki felvilágosítana ezekről?
Köszi!
András [2006.09.09. 17:37]
Végre GÁZGYÁR!ÓBUDAI GÁZGYÁR - Gázgyár u. 1-3.
Vezetés: lesz
Információs anyag: lesz
1913-tól hetvenegy éven át látta el Budapestet városi gázzal az Óbudai Gázgyár, amely korának világszínvonalú ipari és építészeti teljesítménye volt. Máig elzárt területén álló már funkció nélküli, de védett épületeinek egy része most először nyílik meg a nagyközönség előtt. A terület jelképének a víz- és kátránytornyok együttes előterében olyan ipari műemlék is megtekinthető, mint a máig üzemképes 1912-ben készült dízel generátor, vagy a hatalmas gördülő daruval felszerelt száraztisztító. Séta indul a gázgyár főbejáratától: emlékmű - százaztisztító - villamos központ - mérlegház útvonalon.
szombat.: 10.00 - 16.00, vasárnap: 10.00 - 14.00



Meglepetés, ajánlott eljönni!KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT - Nefelejcs u. 26.
Vezetés: lesz
Információs anyag: lesz
Forradalmi Kollekció - Szocreál Csillárkiállítás a KÉK-ben, kiállítás megnyitó 16-án 17.00 órakor. A Kortárs Építészeti Központ- KÉK www.kek.org.hu nyitott kulturális intézmény, ahol a látogatók megtekinthetik az erre az alakalomra összegyűjtött szoc-art csillárkiállítást és bepillanthatnak a most alakuló központba, Róth Miksa üvegfestőművész egykor volt műhelyépületébe.
16-án 14.00 - 2.00 óráig Hangulat a csillárok alatt, retro dj és büfé és várja a látogatókat.
17-én 11.00 órakor Meglepetés Épületlátogatás!!* - Modern Építészeti Séta Korlátozott részvételi lehetőség miatt előzetes feliratkozás szükséges az info@kek.org.hu címen.

*ezt különösen ajánlom!


CSEPEL MŰVEK GYÁRI SÉTA
Weiss Manfréd 1893-ban alapította a gyáróriást, 200 hektár területen kb. 30.000 ember dolgozott. 1951-ben épült a Főkapu, a Főigazgatóság, a központi Szerszámraktár, a Tiszti Kaszinó, az üzemcsarnokok és a Fémmű. A Főbejárat fehér mészkővel burkolt falán Csíkszentmihályi Róbert domborműve a gyáralapítót, Weiss Manfrédet ábrázolja. Emlékeztet arra, hogy a gyár megalapításával és működésével Csepel történetében új korszak kezdődött a kis falu iparvárossá vált. Megmaradt műhelycsarnokai, karcsú gyárkéményei a hazai ipari építészet egyedülálló emlékei. Ma kb. 10.000 ember munkahelye.
17-én 10.00 órakor séta indul a Főkapu (Gyepsor u. 1.) - Szent Imre tér, Főigazgatóság - Motorkerékpárgyár - Tiszti Kaszinó - Víztorony - Fémmű útvonalon.

Vidéken pedig:


SZENT ISTVÁN TÉRI VÍZTORONY - Szeged, Szent István tér
Vezetés: lesz, Információs anyag: lesz
A Szent István téri víztorony Szeged meghatározó, városképi jelentőségű, szecessziós stílusú ipartörténeti emléke. Az építmény az ország egyik első vasbetonból készült víztornya. 1902 és 1904 között épült Dr. Zielinski Szilárd mérnök tervei alapján. Építészei Korb Flóris és Giergl Kálmán voltak. Az építők, Freund Henrik és fiai munkáját dicséri, hogy az 1000 köbméteres víztorony még ma is működik. A szegediek által Öreg Hölgynek nevezett víztorony kívül-belül megújult, s a felújítást követően most először nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A felújítási terveket a Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda készítette, kivitelező a Sade Magyarország Kft. volt.
Kiállítás. szombat: 10.00 - 17.00, vasárnap: 10.00 - 17.00

DUNAÚJVÁROSI ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK TANÚTJA - SZOCREÁL
Itt ugyan nincs kimondottan víztornyos program, de a városban van néhány, lépten-nyomon beléjük lehet botlani - lásd a képeket!
Dunaújváros egységes, szocialista-realista építészeti stílusú belvárosa egyedülálló Európában. Az Építészeti Emlékek Tanútján végigsétálva az érdeklődők megismerkedhetnek a neves tervezők által megálmodott és kivitelezett építészeti remekművekkel, és a kellemes mintegy 2 órás séta során bepillantást nyerhetnek Dunaújváros múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Indulás: a Kortárs Művészeti Intézet (Vasmű út 12.) elől, a séták időpontjáról érdeklődni lehet az Intézet telefonszámán: 06/25-412-220.
Amennyiben egyénileg kívánja valaki megtekinteni a tanösvény épületeit, arról tájékoztatást és prospektust a Tourinform irodában kaphat (Vasmű út 10/a.)
A séta állomáshelyei:
1. Vasmű tér 1-3.: épült: 1955;, tervező: Lauber László, Szendrői Jenő, részt vett még Salamon István; építészeti stílus: korai szocreál, amely még magán viseli a modern építészet célszerű racionalitását, a belső kapuk fölötti mezőkben Domanovszky-freskó,
2. Fabó Éva Sportuszoda: épült: 1977, tervező: Péchy Imre; építészeti stílus: modern;
3. Görbe u. 2/a: épült: 1953; tervező: Schall József; építészeti stílus: modern 1. periódus szocreál átalakítással;
4. Május 1. u. 1.: épült: 1950; tervező: Schall József, építészeti stílus: modern 1. periódus; a város 1. végleges épülete; a korabeli elnevezése: kocka
5. Május 1. u. 2.: épült: 1950; tervező: Schall József; építészeti stílus: modern 1. periódus; a korabeli elnevezése: nagybivaly
6. Május 1. u. 7.: épült: 1950; tervező: Schall József; építészeti stílus: modern 1. periódus; a korabeli elnevezése: kisbivaly
7. Vasvári Pál Általános Iskola: épült: 1950-53; tervező: Zilahy István; építészeti stílus: a modern 1. periódus és a szocreál közötti átmenet;
8. BBMK: épült: 1952-53; tervező: Kiss Dezső, átépítés és bővítés: 2000; tervező: Rombauer Gábor; építészeti stílus: szocreál; itt található még a kupolában elhelyezett V. Gács György által tervezett János vitéz című üvegmozaik;
9. Üzletház: épült: 1952; tervező: Vági Oszkár; építészeti stílus: átmenet a modern 1. periódus és a szocreál között; művészettörténeti jelentőségű még az Iván Szilárd által tervezett színes mozaik;
10. Babits u. 9.: épült: 1950-51, tervező: Schall József; építészeti stílus: modern 1. periódus; a korabeli elnevezése: csontház;
11. Vasmű út 23.: épült: 1953; tervezők: Weiner Tibor, Bakos Béla, Tiefenbeck József; építészeti stílus: szocreál; kultúrtörténeti érdekesség kovácsoltvas erkélykorlátok népi építészeti jegyekkel;
12. Gagarin tér 15.: épült: épült: 1953; tervezők: Weiner Tibor, Bakos Béla, Tiefenbeck József; építészeti stílus: szocreál;
13. Óvoda: épült: 1953; tervezők: Csorba Dezső, Medvedt László; építészeti stílus: szocreál;
14. Móricz Zs. Ált. Isk.: épült: 1953; tervező: Zilahy István; építészeti stílus: szocreál;
15. Duna-part
16. 1. sz. rendelőintézet: épület: 1952; tervező: Ivánka András; építészeti stílus: átmenet a modern 1. periódus és a szocreál között
17. és 21-22. Vasmű út 37 - 41: épült: 1952-53;. a Vasmű úti épületeket Zilahy István tervezte, építészeti stílus: szocreál;
18. Dózsa Mozi: épült: 1952-53; tervező: Szrogh György; építészeti stílus: átmenet a modern 1. periódus és a szocreál között
19. Vasmű út 10/a: épült: 1960-as évek; tervező: Baranyai Ferenc; építészeti stílus: modern 2. periódus; átépítés bővítést tervezte: Juhász Péter; 1995-ben
20. Intercisa Múzeum: épült: 1951; tervező: Weiner Tibor és Malecz Erika, építészeti stílus: szocreál;
23. Városháza: épült: 1960-as évek 2. fele; tervező: Baranyai Ferenc; építészeti stílus: modern 2. periódus;
24. Széchenyi park 6.: épült: 1950-es évek végén; tervező: Balla József; építészeti stílus: modern 2. periódus; kísérleti panelépület; Magyarország 1. panelépülete;
25. Tanács u. 3.: épült: 1951-53; tervező: Vajda Andor; építészeti stílus: szocreál
26. Dózsa Gy. út 2.: javasoljuk kihagyni,
27. Táncsics M. u. 3/a: épült: 1951-53; építészeti stílus: szocreál
28. Táncsics M. u. 1/a: 1951-53; építészeti stílus: szocreál
29. Dózsa Gy. út 33. épült: 60-as évek; építészeti stílus: modern 2. periódus;
30. Semmelweis u. 5. épült: 1950-53; építészeti stílus: szocreál
31. Bocskai u. 2.: épült: 1950-55; építészeti stílus: szocreál; kultúrtörténeti értéke: Farkasvölgyi István által tervezett többszintes sarok-zárterkély;
32. Esze T. u. 13/d:
33. Bocskai u. 1/a: épült. 60-as évek; építészeti stílus: modern 2. periódus; a korabeli elnevezése: papagájház


VÁROSI VÍZTORONY - Kisújszállás, Vásár u. 9.
Vezetés: lesz
A városi víztorony az 1970-es években épült, a piactéren áll. Csigalépcsőkön haladva tekintjük meg az épület belsejét, egyszerre maximum 5 fő.
sz.: 9. 00 - 15.00, v.: 9.00 - 15.00
Kerékpárosoknak bemutatjuk a Nagykun 2000 Rt. mezőgazdasági épületeit: állattartó telep, kombájn-szérű az Igarinó nevű határrészen. Autóval érkezők a Túrkeve felé vezető úton figyeljék a zászlót.
Séta indul mindkét nap 9.00 órától 15.00 óráig kétóránként a Városháza (Szabadság tér) - Szabadság téri ltp. - Vásárcsarnok - Arany János Ált. Isk. - Illéssy Sándor Szakközépiskola - Városháza útvonalon.
A rendezvényeket a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület szervezi.






VÍZTORONY - ÉDV ZRT. Oroszlány, Haraszthegy
Információs anyag: lesz
A város kiemelkedő pontján, a Haraszthegyen létesült a 12 pillérre támaszkodó 25 méter magas víztorony. Felső részében 2000 köbméteres víztározó medence van, amely biztonságosan látja el a várost ivóvízzel. A víztorony látképe minden irányból látható a városban. A 60-as években épült monolit vasbetonszerkezetű víztorony a megszűnt bányászati jelképek méltó utóda. Előzetes időopontegyeztetés után látogatható: 06-34-311-766.
sz.: 9.00 - 15.00









VÍZTORONY - Tata, Kálvária köz
A hatvanas évek elején épült műemlék, műszaki létesítmény. A torony téglából épült, remek akusztikája miatt belső tere hangversenyek, irodalmi rendezvények színtere, különböző kiállítások otthona. A torony tetejében található az 500 köbméteres víztározó, amely biztosítja a 25.000 lakosú város karsztvízzel történő gravitációs vízellátását. Előzetes időpontegyeztetés után látogatható: 06-34-311-766.
sz.: 9.00 - 15.00










XIV/A VÍZBÁNYA - ÉDV ZRT. - Tatabánya, Felsőtanya
Információs anyag: lesz
A XIV/a és a XV/c vízakna a tatabányai regionális rendszer vízbázisai, melyeket a Tatabányai Szénbányák Vállalat alapított a 60-as évek végén, a 70-es évek elején. Az ivóvízellátás és a bányászat története szorosan összekapcsolódik a tatai szénmedencében ill. Tatabánya térségében. A mélyszint mindkét vízaknán több száz méter vízszintes vágatból áll. A 90-es évek elejétől a vízaknák kizárólag ivóvíztermelő funkciót látnak el. Előzetes időpontegyeztetés után látogatható: 06-34-311-766.
sz.: 9.00 - 15.00







SZIE EGYETEMI VÍZTORONY - Gödöllő, Kísérleti tér
Vezetés: lesz
Információs anyag: lesz
A víztorony Jánossy György és Czebe István tervei alapján az 1950-es években épült. Az ördöglépcső, a zodiákus jegyeit ábrázoló szobrok méltán teszik a város egyik építészeti gyöngyszemévé. Az építmény bemutatása 12.00 órakor lesz.
sz.: 10.00 - 17.00, v.: 10.00 - 17.00

link alak [2006.07.31. 07:53]
Az érdeklődésnek engedve 2006. szeptember 16-17-én, a Kulturális Örökség Napja keretében megnyitják a gázgyárat, ekkor regisztráció után, kis csoportokban, kísérővel megtekinthetők lesznek a műemléki részek...

http://index.hu/politika/belfold/budapest/gazgyar0730/
András [2006.03.01. 16:53]
Idén is lesznek Kulturális Örökség Napjai (szeptember 16-17-én). Ezúton kérem a víztorony tulajdonosokat (nem kimondottan a lakókat, hanem akinek használatban lévő vagy használaton kívüli víztornya van és büszke rá, vagy szeretne az lenni (pláne, ha 1945 és 1960 között épült a torony) jelentkezzen a http://www.oroksegnapok.hu oldalon!

A felhívás és a jelentkezési lap:
http://www.oroksegnapok.hu/images/magyar/96/downloads/felhivas.doc
1

Főoldal | Lap teteje | Moderálási alapelv: mindet törlök, ami nem tetszik :o)
Keresés a fórumban:
keresek