Találtam egy tornyot! (306)
o f f t o p i k (82)
Szakmai kérdések (44)
Messzi tornyok (104)
pénisz (1)
Valami történik itt! (60)
Hülyeségek (110)
Újrahasznosítás (16)
Víztorony Baráti Kör (195)
Segítséééég! (60)
Közérdekű információk (98)
A MÁV víztornyai (17)
Könyvajánló (24)
Segítséget szeretnék a Fehér úti víztorony megmentéséhez (3)
Óbudai gázgyár (20)
Adatbázis (16)
Budatétényi pályázat (43)
Ha tiéd lenne az egyik? (60)
Oroszlány (8)
Ez vajon miii? (19)
Margitsziget - víztorony (8)
Műemlékvédelem (41)
Biznic! (11)
Vélemények (378)
Örökségnapok (11)
A Víz Világnapja (14)
Kiállítás (11)
Víztornyok a Google Earth-ben (10)
BME - építészhallgatóknak: Saj. ip. ép. spec. kérd. tanulmányhoz (10)
Szolnoki toronymentők (19)
VBK póló (12)
Az évezred első víztornya - Győrött (14)
nagyképek (0)
archicad (0)
Új téma címe legyen:

mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


Szolnoki toronymentők

Víztoronyrádió!
Először nyomd a "popup"
gombot, majd felnyíló
ablakban a ZAP-ot!

Most a rádióban:
Dr. Körmöczi Ernő,
Szolga András és
Gábor-Szabó Zsuzsi!

A Gőztorony tervei >>

név:
e-mail:
szöveg:
 
hozzászólok

1 | 2 | »
Zsuzsi [2007.09.05. 19:15]
Újabb fejlemények Tiborcsik írása alapján a Szolnokiak Szolnokért fórumról:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9011208&go=70693875?cmd=Article_showArticle&t=9011208&go=70693875


"...mikor aug 13-án bementünk a jegyzőhöz (ugye alapvetően azért, hogy átadjuk a népszavazási íveket hitelesítésre), és ha már ott voltunk, kikértünk néhány szerződést az üvegzsebtörvényre hivatkozva, többek között az Eötvös téri víztoronyról is.

És láss csodát, a törvényes 15 napon belül megkaptuk az Eötvös téri víztoronnyal kapcsolatos szerződéseket hiánytalanul, összesen vagy 10 oldalban. Annak lényege, hogy az OFFICE-M Kft megveszi a 173 m2 alapterületű víztornyot a VCSM-től 6,5 millió FT + ÁFÁ-ért, az összeget a VCSM az önkormányzat javaslata szerint költi el. További 7,5 millió + ÁFA összeget fizet az önkormányzatnak a torony körüli 28 x 30 m-es terület szolgalmi jogáért.

A vevő vállalja, hogy amennyiben az önkormányzat még ebben az évben a terület zónabesorolását átminősíti vegyes építési zónává, akkor 30 napon belül engedélyezésre benyújt egy tervet, melynek megvalósulása után az objektumban Szolnok városhoz méltó éttermet és szállodát épít 2010 év végéig, azt üzemelteti mindenki megelégedésére, és vállalja, hogy a parkot a jó gazda gondosságával gondozni fogja.

Van még a szerződésben néhány klauzula, mely szerint ha eddig és eddig nem történik meg a besorolás módosítás, akkor a beépítési kötelezettség a késedelem idejével meghosszabbodik, ha pedig addig és addig nem történik meg az átminősítés, akkor a vevő a szerződéstől elállhat (eddig csak az összegek kisebb részét kellett kifizetnie), valamint, ha az építési engedély jogerőre emelkedéséig kiderül, hogy a területre védetté nyilvánítás indult, akkor is jogában áll elállni a szerződéstől.

Ez utóbbi klauzula azért érdekes, mert megkérdőjelezi az egész szerződés komolyságát, hiszen a márciusi CVK-víztorony ankét óta köztudott, hogy Gábor Szabó Zsuzsi a torony műemléki védetté nyilvánítását kérte az illetékesektől...."
... és az eljárás tényleg folyamatban is van! (Zs.)
Tiborcsik [2007.06.24. 11:13]
Szolnoki Eötvös téri víztorony ügyben helyzet van.
Szolnok MJV Önkormányzatának Városfejlesztési Bizottsága zárt ülésban megszavazta az elidegenítését, a Közgyűlésben ellenzéki interpelláció okán, majd a Szolnok Tv "Döntés után" c. műsorűban is, Szalay polgármester azt nyilatkozta, a víztorony ügye sínen van, örvendezzünk, mert szolnoki vállalkozás a víztoronyba szállodát és éttermet szándéozik építeni, 30, vagy 50 szoba lesz.

A Városháza Jogi Osztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre a szerződések titkosak, csak annyi tudható, hogy a vevő a bp-i bejegyzésű OFFICE-M Kft, további részletek az üvegzsebtörvény szerinti 60 nap leteltével lesznek nyilvánosak.

Bizakjodjunk a dolog még jól is elsülhet (bár az a 30-50 szoba, az eléggé elbizonytalanító...).
Márti [2007.06.06. 09:29]
Itt lakok a Víztorony melletti utcában. A kertből pont a toronyra látni. Katasztrófa, hogy el van hanyagolva. Remélem, egyszer az a látvány tárul elém, ami a jobb oldali képen van.
Zsuzsi [2007.03.10. 16:06]
Tényleg Zsóka, nagyon jó a kérdésed.
Miért is kellett Szolnoknak víztorony?

Először is azért, hogy a lakosság tiszta ivóvízhez jusson. Ez egy életbevágó probléma volt az 1890-es években, amikor kolera és tífuszjárvány volt országszerte. A város vezetői először ártézi kutakat fúrattak (sok még ma is működik) de ezek gyorsan elapadtak és a lakosság jelentős része visszaszokott a Tiszára. A jól kiöltözött vízhordó lyányok a folyóparti "merigetőkre" jártak, de fogyasztás előtt ezt a vizet még házilag ülepíteni és timsózni is kellett, ami mindennapos művelet volt bár a legszegényebb réteg azt az elvet vallva, hogy "ki tudja, mitől hízunk," úgy itta a vizet, ahogyan a folyóból kikerült.

Hamarosan döntés született, hogy Szolnok város vízellátását a Tisza vizére kell alapozni. Épüljön egy vízmű a parton és az ott kiemelt vizet tisztítsák meg, majd zárt csőhálózaton át juttassák el a lakossághoz.

Az 1910 tavaszára 28,5 km hosszúságú vezetékhálózattal kiépült vízműben a nyers Tisza vizet timsóoldat hozzáadásával ülepítették, majd derítés és szűrés után került a víz a gyűjtőmedencéből a hálózatba és a víztoronyba.

A víztorony legfontosabb rendeltetése az volt, hogy a vízvezetékekben lévő nyomásingadozást kiegyenlítse, illetve, hogy a reggeli, déli, esti megnövekedett vízigény néhány órája alatt és pl. tűz esetén segítse a nyomószivattyúk működését.

Röviden: azért kellett a víztornyot megépíteni, hogy a vízvezeték hálózatban mindig megfelelő nyomással érjen el a tiszta ivóvíz a háztartásokba.
Persze mióta magasabb házak épültek Szolnokon, már csak még magasabb víztornyokkal lehetett ezt a nyomást biztosítani. Ezért történt, hogy az 1970-es években az Eötvös téri tornyot nyugdíjba küldték, azaz végleg leürítették.
szikora Zsóka [2007.03.10. 15:08]
azt szeret ném meg kérdez ni hogy mért építették a víztornyot?
András [2007.03.08. 15:27]
A szolnoki rendezvényen nyitottunk egy amolyan vendégkönyv-félét, ebből íme néhány bejegyzés:

Örömmel veszek részt a rendezvényen. Szolnok történelmi és földrajzi adottságai nem teszik lehetővé, hogy épített műemlékekkel büszkélkedhessünk.
Úgy gondolom, hogy a hasonló rendezvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kisszámú meglévő értékeink megőrzése, fennmaradása megvalósulhasson.

-------------------------------------------------

A mai napon volt szerencsém megtekinteni az Eötvös téri víztornyot, nem csak kívülről, de a teljes belső szerkezetét is sikerült megnézni. Nem hittem volna, hogy ennyi a hasznosítható szabad terület. Véleményem szerint tartalmas lehetőségek lehetnek a víztorony újrahasznosításában.

--------------------------------------------------

Csak csatlakozni tudok az előttem írókhoz. A víztorony gyönyörű, a helyzetét tekintve is fantasztikus lehetősége lenne a városnak arra, hogy új funkciót adva, végre valami szép, egyedi jöhessen létre ebben a megyében, megyeszékhelyen. Mindannyiunkra nézve nagy szégyen lenne, ha a lehetőség - az aktív, lelkes civilek kezdeményezése ellenére - kihasználatlan maradna. Nagyon drukkolok a VIZ KASTÉLYÁNAK létrejöttében.

-------------------------------------------------

2010-ben lesz 100 éves! Reméljük, addigra sikerül felújítani ezt a víztornyot, Szolnok város jelképét, melyre joggal lehetünk büszkék, legalább annyira, mint a párizsiak az Eiffel-tornyukra.

-------------------------------------------------

Sokszor hangzik el Szolnokról az a kritika, hogy nincsen, vagy kevés épített történelmi öröksége van. Ezek közül egyik még fennmaradt örökségünk az Eötvös téri víztorony. Frekventált területen fekszik, szerves része a városnak. Hogy mit kezdünk vele, az csak rajtunk múlik. Elegendő társadalmi összefogással igazi közösségi tér válhatna belőle. Messzemenően támogatom azt a törekvést, hogy mentsük meg a víztornyot.

------------------------------------------------

Kevés épített emléke van városunknak. Az Eötvös téri víztorony 2009-ben lesz 100 éves, az első 100 évet önerejéből túlélte a város nemzeti értékű épített emléke, viszont a következő 100 év már a mi felelősségünk, ezért kell összefogni emlékünk megőrzése érdekében.

------------------------------------------------

Nagyon örülök a kezdeményezésnek, s remélem széles körű támogatásra talál. Remélem, 2009-re a torony és környéke a város kiemelkedő "ékkövévé" válik.

------------------------------------------------

Sokszor hallani, hogy Szolnok a lehetőségek városa, a vizek városa. Most itt vagyunk egy nagyszerű teljesítmény mellett egy olyan rendezvényen, amely a közel száz éve épült víztorony. Örömmel tölt el, hogy belülről is megtekinthettem. Eddig is támogattam a hasznosítási elképzeléseket, de a mai nap ezt még erősebbé tette.

-------------------------------------------------

A barátainkkal évek óta beszélgetünk a víztorony hasznosítási lehetőségeiről. Amire jutottunk:
- füstmentes kávéház terasszal,
- előtte kisebb szabadtéri színpad,
- ifjúsági közösségi ház,
- kiálltóterem,
- kilátó.
Reméljük, hogy közösségi (ifjúsági) célra hasznosulni fog a torony.

-------------------------------------------------

Úgy gondolom, minden elismerést és támogatást meg kell adni az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseknek. Nagyon szomorú, hogy az országban és városunkban is egyre több épületnek, területnek nincs gazdája. Remélem, a kezdeményezés eléri célját.

-------------------------------------------------

Meg kell találni a módját a jelen gazdasági helyzetben is, hogy egy ilyen értékes műtárgyat megmentsen a város. Személy szerint egy vízügyi-vízgépészeti múzeumot létesítenék a földszinten és a pincében (Tisza-szabályozás, árvízvédelem, stb).

-------------------------------------------------

Nagyon szeretném, ha minél több szolnoki, aki csak kíváncsi szemekkel tekintget a torony teteje felé, hamarosan a saját szemével is meggyőződhetne arról, hogy ezt a tornyot semmiképpen sem szabad a sorsára hagyni. Van még esély rá, hogy 100 éves vasbeton víztoronyként a város dísze legyen.

-------------------------------------------------

Nagyon büszke lehet Szolnok városa, hogy egy ilyen gyönyörű, még felújítás előtti állapotában is csodálatos mérnöki alkotást tudhat a magáénak. Ez a mű a vasbetonépítés hőskorában készült, ez egy egyedi, sikeres műtárgy. Meg kell mindenképpen menteni.



(Köszönet Tibornak a begépeléséért, a forrás az indexes Szolnok-topik)
András [2007.03.07. 23:41]
Az nem "csak úgy" van :)
Nemrég lettem kész vele.
Nemsokára (értsd: néhány nap múlva) lesz egy kis képes összefoglaló is a toronylátogatásról és az azt követő összejövetelről.
Aquatórusz [2007.03.07. 23:36]
Örömmel hallom a Víztoronyrádióban a szolnoki előadás anyagát! Ezt sehol nem reklámozzátok, csak úgy van? Mindig találok kis emglepetéseket ezen az odalon :))
Zsuzsi [2006.05.29. 00:00]
Szegény pomogácsok már két éve zajonganak odabenn, de csak most az évforduló ürügyén jutott eszünkbe szülőanyámmal, hogy bekebelezésünk színhelyére visszatérjünk és a történteken borzongva elnosztalgiázzunk. Lakatot most sem láttunk, s már megdobbant a szívünk, hogy talán megint megvendégel bennünket a szipogva sirdogáló szürke barátnénk... Miközben egyre hullott a fejünkre a könnye a bejárat előtt, már láttuk, hogy ez alkalommal L.A. monogrammal és egy forrasztopákával megelőztek bennünket... (???) Csak szomorú külső helyzetképeket tudtam készíteni az elmúlt két év alatti rombolódásáról...Egyre fogy az idő a centenáriumáig...jó lenne már egy Mágnás Mágus aki Gőztoronnyá változtatná védencünket!!! Neki küldöm tornyos üdvözlőlapomat Szolnokról!

link alak [2005.11.02. 01:25]
A szolnoki műépítészet budapesti nagykövet asszonya
http://www.szolnokinaplo.hu/?q=node/1779
András [2004.05.28. 22:32]
Ja most akkor mi lett a pomogácsokkal, akik fent zajongtak? Rájuk zárták az ajtót? Szegények...
András [2004.05.28. 22:11]
íme a belső képek: http://www.viztorony.hu/h/jasz-nagykun-szolnok/szolnok/03.html#belso
1 | 2 | »

Főoldal | Lap teteje | Moderálási alapelv: mindet törlök, ami nem tetszik :o)
Keresés a fórumban:
keresek