mail: 
Gábor-Szabó Zsuzsanna 
zsuzsi@viztorony.hu 


Szolnok - Gőztorony
"A legtöbben azt hiszik róla, hogy arra jó, hogy a vizet (...) a város szomjas lakói között széjjelossza. Pedig nem egészen így van."
klikk a képre!

Egy építmény fennállásának idejéből száz esztendő nem is olyan hosszú idő, de az ipari épületek között kevés az olyan, amelyik eredeti funkcióját még ilyen idős korában is el tudja látni. A technológia viszonylag gyors változása folytán a gyakran monumentális és városképileg meghatározó ipari létesítmények elhagyatottá válnak, majd megsemmisítik őket.

Formai és szerkezeti kialakításuk révén számos hazai víztorony történelmi értéket képvisel, s megóvásuk a műemlékvédelem célkitűzésévé kell váljon. A legkorábbi vasbeton szerkezetű víztornyok ebben az évtizedben érik el a százéves kort. András, a Toronyőr már nagyon sokat tett, hogy felhívja rájuk a figyelmet.

A BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszékén 2004 nyarán készített diplomatervemmel én is e munkába szerettem volna bekapcsolódni és a 2010. évi centenáriumra a szolnoki Eötvös téri víztoronyba új életet lehelni.

A francia nyelvben a "víz kastélyainak" (chateau d'eau) nevezik ezeket az építményeket, amely elnevezés amellett, hogy építészeti igényességre utal, kihangsúlyozza, hogy létrejöttük, tartószerkezetük kialakítása egyetlen feladatot szolgált és szolgál ma is: a víz tartását. Ha már a víz hívta életre a szolnoki tornyot is, úgy találtam helyesnek, ha ez az őselem a főszereplője az újrahasznosításának is, mégpedig mindegyik halmazállapotában.

Lépjünk csak be...

A torony földszintjén - a Gólya parkhoz és az ártézi kúthoz kapcsolódóan VÍZivócsarnok található. A nyolcszögű térben körbesétálva négy ivókútból a helyi és a közép-magyarországi régió gyógyhatású vizeit lehet kóstolgatni és a leghatásosabbakból ivókúrát venni. Emellett tájékozódásra is van lehetőség a gyógyfürdőzési és vízisportolási lehetőségekről az egész régiót illetően.
I. szint - Ivócsarnok

Az itt-tartózkodást két nagy akvárium és időszakos képzőművészeti kiállítás teszi még kellemesebbé.
A galérián hazai és külföldi palackozott ásványvizek széles skálája várja a vendégeket, lehetőséget nyújtva ezzel - többek között - a párizsi Aqua-Expo Eauscar-díjjal kitüntetett vizeinek fogyasztására.

 

Az alkalmazottak munkafeltételeit és az épület üzemeltethetőségét a pinceszinten található helyiségek hivatottak biztosítani. Itt található a személyzeti öltöző és mosdó, a raktárhelyiségek, a mosoda és a szellőzőgépház.
O. szint - Pince
A működéshez nélkülözhetetlen egyéb gépészeti berendezések (befúvó és elszívó ventilátoros légcsatornák, világítástechnika, légszárítók stb.) fent a tartálytérben a kupola mögött kaptak helyet. Az esővízgyűjtő tárolók is itt találhatók. Az összeköttetés a tetőn lévő kazángépházzal áttört födémlemezen keresztül biztosított.
A személyfelvonót vagy a lépcsőt igénybe véve a 24., illetve a 72. fellépést követően egy-egy nyitott teraszra juthatunk. Az alsó, úgynevezett "zeneteraszon" nyáron bár működik, ahol a vízen kívül más hűsítő italok is fogyaszthatók, természetesen JÉGkockával.
II., III. szint - Zene- és Kilátóteraszok
Itt egy-egy kisebb zenekar is koncertet adhat, ami a parkból kiválóan élvezhető. A felső "kilátóteraszról", 17 m magasságból a parkra és a környező városrészre lehet letekinteni, s az árnyas padokon hűsölve megpihenni, függőágyakban ringatózni.
A vestibulum, azaz öltöző-szint már a "fejben" található gőzfürdő része, melyet a téli időszakban naponkénti váltásban használhatnak a nő és a férfi látogatók. A liftből a vendég az előtérbe lép, ahol a szolgáltatásokról szóló tájékoztató fogadja s egy fürdő-alkalmazottól tiszta lepedőt kap, amit fürdőruha helyett fog hordani az öltöző elhagyása után.
IV. szint - Öltöző
A gőzosztályra külön belső lépcső vezet föl. A "fürdőzést" és a kezeléseket megelőzően reumatológus szakorvosi vizsgálat és pedikűr szolgáltatás is igénybe vehető ezen a szinten.
A vendégek a választott szolgáltatásoknak megfelelően előre meghatározott időtartamot tölthetnek el a GŐZtérben és a hozzá csatlakozó pihenőteraszon. A félgömbkupola alatti izzasztóból négy masszázsfülke nyílik s a tér közepén egy 4,2 m átmérőjű pódiumon (ún. köldök kövön) történik a "török-típusú" ledörzsölés.
V. szint - Gőzfürdő
Az izzadást az 50°C-os gőzön túl infralámpák is elősegítik. A zuhanyok terápiás céllal skótzuhanyként is működnek. A gőztér lehetőséget nyújt 15-20 fős zártkörű rendezvények tartására is megidézve a szolnoki vár területén valaha állt Bektás pasa gőzfürdőjének hangulatát.
Bizonyos típusú masszázsok után kifejezetten ajánlott a pihenő, de a frissítő masszázs után is jót tesz egy rövid ideig tartó elnyújtózás. A vendégeket 16 db nyugágy várja a fűtött tetőteraszon, ami a gőzszintről induló ördöglépcső egyik karján felfelé haladva érhető el.
VI. szint - Pihenőterasz
A csaknem 35 m-es magasságból a látogatók elé táruló város téli időben különösen szép, megnyugtató látványt nyújthat. A nyári szezonban a tetőterasz csak mint fedett kilátó működik, s ekkor a másik, a gőzfürdőt elkerülő ördöglépcső kart kell igénybe venni a fel és lefelé irányuló közlekedéshez.
A pihenő teraszra vezető lépcsőkar a tartály fala és a homlokzati fal között.
A gőztorony csúcsmagassága 41,70 m. A 34,20 m masságban található pihenőteraszig 233 db lépcsőfokot kell megmászni.
A torony fényáteresztő beton kitöltő falú központi magjában található a lépcsőház és a személyfelvonó.
A liftakna üvegezett oldalfala a szűkös középső közlekedő teret még izgalmasabbá teszi.
A 24,95 m magasan elhelyezkedő öltöző szintig a torony törzsében haladó liftet is igénybe lehet venni.

A szolnoki Eötvös téri víztorony életre keltésének terve két koncepcionális tartópilléren nyugszik. Az egyik a VÍZ, a másik az ELLENTÉT. A víz oly különböző tulajdonságú halmazállapotainak megjelenítése az ellentétesség tényét máris magában foglalja. De nemcsak ez az anyag képes a metamorfózisra. A betont, mint építőanyagot korai (eredeti) és legkorszerűbb mivoltában is meg szeretném mutatni.

A torony századeleji vasbetonszerkezete korszerű felújítást kíván, és az új funkciók megvalósításához felhasználhatók a jelenkor magyar "betontalálmányai": a dermesztett (gipsz) beton [Sámsondi Kiss Béla] és a fényáteresztő beton (Litracon). Ez utóbbi egy fiatal szolnoki születésű építészmérnök, Losonczi Áron világsikerű találmánya.

  A szolnoki gőztorony befektetőket keres, akik felépítésének 100. évfordulóján, 2010-ben szívesen koccintanának egy kiadós gőzfürdőzés után a tetőterasz üvegkoronája alatt, ahol minden bizonnyal találkozhatnak majd munkatársaimmal is, akik nagy segítségemre voltak e terv elkészítésében, amit ezúton is szeretnék megköszönni Dr. Vukoszávlyev Zoránnak és valamennyi egyetemi konzulensemnek és építészmérnök barátomnak, köztük Gedei Gábornak, aki a modellezésben segített. A terv felkarolását, terjesztését köszönöm a Szolnoki Szalon Netegyesület munkatársainak s végül de nem utolsó sorban Andrásnak.
Gábor-Szabó Zsuzsanna
2005. október
Főoldal | Lap teteje | Hasonló tornyok: Győr, Margitsziget, Szombathely