mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


A budafoki víztorony-pályázat 2. sz. pályaműve
Építészeti kialakítás
A pályázati kiírás tartalmi és alaki feltételeinek lényegében eleget tevő javaslat. Szépnek szánt megoldása a központosan hordott tartály, de az szerkezetileg az előregyártott gyámolító elemek szempontjából sem meggyőző.

Indokolatlan, költséges és kétesen időjárásálló a külső faborítás.
Szellemes, jó megoldás a kilátó elhelyezése és megközelítése indokolatlan a gyűrűs elrendezésű tetőkert.


Szerkezeti kialakítás, építéstechnológia, fajlagos mutatók
A pályázó 9 m átmérőjű törzs fölött kétrekeszes, hengeres falú, kúpos fenéklemezű tározót javasol. A javaslat szerint a víztározót a földön előregyártott elemekből összeállítják, a hézagokat kibetonozzák és utófeszítik. Ezután a helyére emelik. A közölt rajzok szerint ez így megoldhatatlan, mert a tartályok oszlop felöli fala és az emelést elbíró födém hiányzik.

A főbb mutatók számítása nem ellenőrizhető, valószínűleg tévesek.
Pályázó díszítésül tetőkertet és kezet utánzó oszlopokat javasol lambéria bori . Fenntarthatóság szempontjából egyik sem kedvező.

Statikai számítás
A torony állékonyságával és a repedéstágasság kérdésével a statikai számítás nem foglalkozik.

Vízgépészet
Jó hidraulikájú tárolótér, csövezés a medencetér alatt. A túlfolyó vezetéket a medencetérben célszerű NA 400-as méretűre bővíteni. A túlfolyóvezetékre a tolózár beépítése helytelen.
A pályázat tárgya a budafoki 3000 m3-es hasznos térfogatú víztorony építészeti kialakítása, környezetbe illesztése, szerkezetének és építési technológiájának meghatározása a kiírásban részletezett feltételekkel.

A pályázat célja, hogy olyan alkotás szülessen, mely egyrészt az FVM Rt. szimbólumává válik, gondolatilag a Céggel azonosítható, másrészt a gyorsan fejlődő környék maradandó építészeti alkotása legyen.

A budafoki víztorony-pályázat leírása és a eredményének értékelése itt olvasható

A maketteket 2002 tavaszán a Camponában és a MEO-ban állította ki a Fővárosi Vízművek.