mail: 
Gábor-Szabó Zsuzsanna 
zsuzsi@viztorony.hu 


Szeged - Szent István tér 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Vetkőzik az Öreg Hölgy
Mint ahogy december közepén a Délmagyarország c. napilap is hírül adta, megkezdték a Szent István téri víztorony állványzatának bontását. Az év végére elért 51%-os készültségi fokot híven tükrözi a jelenlegi látvány: deréktól felfelé már "régi"-új színeiben pompázik a titokzatos hölgy.

A külsővel egyetemben a belső terek is fokozatosan új "felszínt" öltöttek, ahogy 2005 évi utolsó látogatásom alkalmából magam is tapasztalhattam.

A medence alatti tér mintha tágasabbá vált volna a fehérre festett falak által. Ugyanilyen színt kapott az oldalsó csepegtető tér is 2 méter magasságig.
Az igazi meglepetés számomra csak ezután, a medencét átfúró lépcsőházból kiérve következett. Innen karnyújtásnyi távolságba kerültek a medence fölötti vízszintes és ferde felületeket elborító mikrocseppkövek. Ezt a korrózió elleni bevonatot lőtt beton technológiával hordták fel a majdani víztükör feletti betonfelületekre.

Szinte kedvem támadt volna megsimogatni ezt a sűrű rojtmezőt de Reichart úr - aki maga is élvezettel követte a nem mindennapi kivitelezés lépéseit - nevetve mondta, hogy még szuvenírt is aligha hozhatok, hiszen a 3-4 cm hosszú "cseppenő tüskék" törhetetlenek! Kíváncsian várom, milyen hatást keltenek majd a tervezett alsó megvilágítással...

 

A toronytörzsben más változás is történt, amely újra fotózásra sarkallt. A két töltő-ürítő csővezetéket eltávolították, hogy helyettük - a január közepén induló gépészeti és elektromos szerelő munkálatok folyamán - korszerű tokos csöveket építsenek be. (A túlfolyó vezeték muzeális darabként megmaradt.) A közbenső födémekben tátongó csőáttöréseken át a torony "velejébe" láthattam...

Egy rövid körsétát tettünk a felső kilátószinten is, hogy a homlokzati felületek struktúráját és színét közelről is láthassuk. A kivezető ajtó díszes kilincsét eltávolították de bízom benne, hogy méltóképpen pótolják majd. A földszinti bejárati beton kapu helyére ideiglenesen farostlemez lapokat helyeztek míg az eredeti alapján újragyártott kapuszárnyak el nem készülnek.

 


Toronyőr kerestetik
Látogatásomkor a 2006 évi, hátralévő munkafolyamatokon túl szó esett a látogathatósági tervről. Az önkormányzatnak és a vízműnek egyelőre eltérőek az elképzelései, szándékai. De mit szeretnének a szegediek? Hogyan, mikor, mennyiért legyen élvezhető az Öreg Hölgy nyújtotta szegedi panoráma? Kérjük, hogy az érintettek írják meg véleményüket, elképzeléseiket.

Gábor-Szabó Zsuzsanna
okl. építészmérnök PhD hallg.

Forrás: Szögi László
Forrás:
Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda Kft.
A medence alatti tér fehérben
A lépcsőház tetején, ahová azért másztam, hogy megsimogassam a mikrocseppköveket...
... de nagyon szúrósak és törhetetlenül védenek a betolakodó korrodálók ellen
A csövek helyén maradt velőűr így szemezett velem

Teraszkijárat és ideiglenes kapupótlék
Mérce alulról
A földszinti belső felülettisztítás utáni új színe
A felső kilátóteraszon elkészült felületek és színek
Muzeális túlfolyócső szemből
A cseppkő-fellövés a tartályban ilyen állványról történt
Jövőre az Öreg Hölgy derékon alul is új ruhába bújik : ) BÚÉK!
Főoldal | Lap teteje | A víztorony építésének történeteEOV Y: 735024.30
EOV X: 102144.51

Szélesség: 46-15-30.3974
Hosszúság: 20-9-0.71

Épült: 1904
Helyrajzi száma: 2820
Kapacitása: 1000 m3
Funkciója: középnyomású kategóriájú működő víztorony
Védettsége: egyedi ipari műemlék

Jellemző méretei:
+0,00 = 79,80 mBf
földszinti padlóvonal: +2,00 m
alsó körfolyosó: +12,50 m
felső körfolyosó: +19,50 m
főpárkány: +38,05 m
kilátószint: +41,75 m
zászlószint: +44,95 m
zászlótartó csúcsa: +54,00 m
legnagyobb átmérő: 18,90 m