mail: 
Gábor-Szabó Zsuzsanna 
zsuzsi@viztorony.hu 


Szeged - Szent István tér 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
Fotó: Becker Ottó
Próba díszkivilágítás
Szegeden
Fotó: Zsuzsi
Zielinski Szilárd
(1860-1924)

a vasbetonépítészet meghonosítója
Szobrát Barta András szobrászművész készítette.
Fotó: Becker Ottó
A szegedi Szent István tér dísze

102 évvel ezelőtt azon dolgoztak a mesterek, hogy 1904-ben, határidőre át tudják adni a kor legmodernebb technológiájával készült vasbeton szerkezetű építményét, a Szent István téri víztornyot. Az elmúlt év során azon dolgoztak nagyon sokan, hogy végre megújulhasson Szeged ipartörténeti emléke, a műemlék torony.

A Szegedi Vízmű Zrt. a 2006. szeptember 15-i, pénteki ünnepélyes átadást követő hétvégén újra megnyitotta a nagyközönség előtt az „Öreg Hölgynek” becézett, s immár talpig új ruhában pompázó víztornyot. Az országos Kulturális Örökség Napjai rendezvény-sorozat méltó kerete volt e sokak számára emlékezetes eseménynek.

A víztorony felújításáról

A víztorony az 1904-es megalkotása óta üzemel. Az elmúlt több mint 100 év viszonylag szerencsésen, háborús károsodások és lényegi változtatások nélkül telt el, és csupán az 1959-60-as években végeztek rajta jelentősebb felújítási munkálatokat, amelyek főleg a homlokzati felületekre terjedtek ki.

A Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda szakvéleménye szerint a károsodások nem statikai, hanem döntően korróziós eredetűek voltak, melyek kiterjedtsége és mértéke megnövekedett, üteme felgyorsult. Az egyedi műemlékké nyilvánított víztorony megmentése, rekonstrukciója egyre elkerülhetetlenebb, sürgetőbb feladattá vált.

Az Önkormányzat – Dr. Igaz Ágnes, Pásztor Péter – és a Vízmű – Bodor Dezső, Becsky Balázs, Végh Zoltán – szakemberei, a közreműködő mérnökök azon dolgoztak, hogy a rekonstrukció minél előbb elkezdődjön, és ismét eredeti pompájában tündököljön Szeged Öreg Hölgye.

A víztorony rekonstrukciójára 400 millió forint értékben öt pályázó közül a „Torony Konzorcium” (a SADE Magyarország Kft. és a Techno Consult Kft.) kapott megbízást. Főépítés vezetője Reichart Gyula, építésvezető Miklós Zoltán volt. A társvállalkozó a Techno-Wato Kft. helyi képviselője Csányi László, Kele Károly és Almássy Piroska.

A felújítási munkálatok 2005 augusztusában kezdődtek s a kivitelezés 2006 május végéig tartott, amely során számos kiváló anyagot alkalmaztak, pl. a MICROTOP TW habarcsrendszert, melyből a víztároló medence födémén cseppkő formájú felületstruktúrát alakítottak ki, így a páralecsapódás gyorsan le tud csepegni, megakadályozva a visszafertőződést, a korróziós hatásokat. Az 1000 köbméteres medence belső felületére vízzáró kemény polietilén szigetelő lemez került. A medencén áthaladó csigalépcsőn menve a tárolt víztér üvegfalon keresztül megtekinthető, azt alulról megvilágították. A medence gyűrű irányú megerősítése korróziónak ellenálló szénszálas lamellákkal történt.

A felújítás terveit a Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda mérnökei, Dr. Körmöczi Ernő és Szolga András készítette el, a villamos tervező Papp Antal, a gépészeti tervező Felvégi András volt. A torony színdinamikai tervezője Szögi László. A gépészeti szerelést a Szegedi Vízmű készítette Pomázi Zoltán irányításával.

A felelős műszaki vezető Dr. Mezős Tamás, a Csomiber megbízásából a mérnök feladatait és a műszaki ellenőrzést Budai Imre látta el.

Írta: Bodor Dezső – Dr. Körmöczi Ernő – Szolga András
(forrás:”Új európai városközpont született!” – A Szent István tér újjáépítésének bemutatása,
Szeged MJV Önkormányzatának kiadványa)

Fotó: Zsuzsi
Pálfy-Budinszky Endre
(1902-1968)

városi főmérnök
Szobrát Bánvölgyi László szobrászművész készítette.
Fotó: Zsuzsi
Korb Flóris
(1860-1930)

építőművész
Szobrát R. Törley Mária szobrászművész készítette, amely a SADE Magyarország Kft. felajánlása.
Fotó: Zsuzsi
Magyar Ede
(1877-1912)

építész
Szobrát Beliczay Mária szobrászművész készítette.

A Szent István térre látogatók számára remek pihenési lehetőséget nyújt a Víztornyot körülölelő park díszes sétányaival, szökőkútjával, s a Víztornyon kívül megcsodálhatóak a mérnök pantheonban helyet kapó szobor alkotások is.

A hét szobor megvalósítása szegedi szobrászok meghívásával 2009-ben zárul majd le. A tér dél-nyugati sarkán kialakításra kerülő kispiac is várja vendégeit, közrefogva a Víztoronnyal harmonizáló ivókutat.

Az átmenő forgalom csökkentése érdekében a tér dél-keleti oldaláról kitiltották a gépjárműforgalmat s a rekonstrukciós beruházás keretében elkészült az EuroVelo 11 jelzésű kerékpárútnak a teret átszelő szakasza. A nagyméretű zöld felület kellő gondozása érdekében korszerű automata öntöző hálózatot építettek ki. A folyamatosan üzemelő térfigyelő kamerák segítségével az interneten keresztül akár séta közben üdvözölhetjük távoli ismerőseinket, szeretteinket is.

Tervező: Fekete Zoltán – Hortus Bt.
Kivitelező: SADE Magyarország Mélyépítő Kft.

Főoldal | Lap teteje |EOV Y: 735024.30
EOV X: 102144.51

Szélesség: 46-15-30.3974
Hosszúság: 20-9-0.71

Épült: 1904
Helyrajzi száma: 2820
Kapacitása: 1000 m3
Funkciója: középnyomású kategóriájú működő víztorony
Védettsége: egyedi ipari műemlék

Jellemző méretei:
+0,00 = 79,80 mBf
földszinti padlóvonal: +2,00 m
alsó körfolyosó: +12,50 m
felső körfolyosó: +19,50 m
főpárkány: +38,05 m
kilátószint: +41,75 m
zászlószint: +44,95 m
zászlótartó csúcsa: +54,00 m
legnagyobb átmérő: 18,90 m