a találatokra...


keresés indítása!

keresett szó (beta):

ország

település:

típus

létezik
nem létezik
műemlék
hasznosították
bontásveszély
eladó
térképes


keresés indítása!A keresési feltételek:

|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12... >> >|
Egyetemi parkerdő
Gödöllő,
[Közép-magyarországi régió] / [Pest]
Típus: egyedi
Kapacitás: 50m3
Épült: 1955
Épület magassága: 30,3 m

Koordináták: 47.5904562, 19.367699
Térképre


Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
A gödöllői dombvidék legmagasabb pontján, a Duna és a Tisza vízgyűjtőjének határán álló víztorony a Szent István Egyetem és a közeli tisztviselőtelep vízellátási gondjainak enyhítésére épült, 1955-ben. A skandináv építészeti ízlést követő torony törzse két, koncentrikusan elhelyezett falazott hengerből áll. A tartályt a belső téglafal tartja, s a kettős téglaköpenyt két vasbeton lépcsőszerkezet fogja össze, melyek ördöglépcső módjára elkerülik egymást. Az egyik lépcső a vízmedencéhez, a másik a torony tetején lévő üvegezett acélszerkezetű kilátóhoz vezet, melyet körbefutó erkély övez. Az épület bejárata feletti fém domborművet, amely Ariont és a delfint ábrázolja, Borsos Miklós szobrászművész alkotta, míg a torony csúcsán álló szélkakas Megyeri Barna munkája. A torony árnyékával - napóraként - az időt is mutatja. Nagy Géza és Molnár László szobrászművész alkotásai, az 1962-ben felállított zodiákus jeleket ábrázoló négyzetes kőoszlopok ma is megcsodálhatók. A tornyot időszakosan kilátó- és kiállítóhelyként használják.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Öreg Hölgy
Szeged,
[Dél-alföldi régió] / [Csongrád]
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 1000m3
Épült: 1904
Épület magassága: 54 m

Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
A hazai vasbetonépítés egyik első és legjelentősebb alkotása, az "Öreg Hölgynek" becézett víztorony, 103 éve ékesíti a Szent István teret. Dr. Zielinski Szilárd volt a megálmodója és tervpályázatának nyertese. Ezer tonnányi vízzel való első feltöltésekor is egyedül ő állt hatalmas vasbeton tartálya alatt. Ezt ma is bárki utána csinálhatja s közben megnézheti a fizikaoktatás-történeti és a szikvízgyártást bemutató kiállításokat is, melyekkel a 2006. évi felújítása után újra működő, műemlék víztorony lepett meg bennünket.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Algyő
A legújabb víztorony
Budapest, Szabadkai út - Kamaraerdei út
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Típus: egyedi
Kapacitás: 3000m3
Épült: 2008

Koordináták: 47.427659, 18.993425
Térképre

Tulajdonos: Fővárosi Vízművek Zrt.

Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: A Fővárosi Vízművek Zrt. 2001 őszén pályázatot írt ki a Tétényi-fennsíkon felépítendő, szimbólum erejű víztorony megtervezésére. 22 pályamű közül egy statikai szempontból rendkívül ?bravúros? toronyterv került ki győztesen. A szerkezetileg excentrikusan elhelyezett, patkó keresztmetszetű törzsből és 36 m átmérőjű gömbsüveg-héj alakú, kétmedencés víztároló térből álló torony építését 2004 tavaszán kezdték meg. A lassan haladó építkezés látványos fázisait mi is megörökítettük és kíváncsian várjuk az átadást.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Régi víztorony
Siófok, Szabadság tér Hrsz: 6286
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: Tourinform iroda és kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 250m3
Épült: 1912
Épület magassága: 45 m

Kapcsolódó hivatkozások: A Guth Árpád és Gergely Jenő tervezte, karcsú, pillérvázas szerkezetű, vasbeton víztorony 1944-ben a németek tüzérségi megfigyelő állása volt, s orosz ágyúlövedéktől szenvedett sérüléseket. Felújítása után még 25 évig víztoronyként üzemelhetett, majd örökre leürítették. Külső üvegliftes kávézóvá alakítását élőláncos védelemmel fenyegető civilek akadályozták meg. Földszintjén ma Tourinform iroda várja a Balatonhoz érkezőket. Belépődíj ellenében a magaslati kilátást és a helytörténeti kiállítást is megnézhettük.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Péteri majori lakás
Budapest, Péteri major
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Hasznosítás: lakás
Típus: herceghalom
Tulajdonos: magántulajdon

Kapcsolódó hivatkozások:

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Kilátó Galéria
Budapest, Margitsziget
[Közép-magyarországi régió] / [Budapest]
Hasznosítás: kilátó, galéria
Típus: egyedi
Kapacitás: 600m3
Épült: 1911
Épület magassága: 55 m

Koordináták: 47.530292, 19.050014
Térképre


Kapcsolódó hivatkozások: Ez a víztorony műemlék!
Budapest egyik legszebb ipari műemléke elegáns arányaival pompásan illeszkedik természeti szépségeiről híres környezetébe. Formai kialakítása és szerkezeti megoldásainak merészsége Dr. Zielinski Szilárd mérnök és Ray Rezső Vilmos építész munkáját dícséri. Csupán 50 évig üzemelt, majd vasbeton medencéjének falait lebontották. Míg a toronycsúcsra szinte senki nem mehet fel, addig a Kilátó Galéria legfelső szintjére bárki fellépcsőzhet. Ez az íves erkélyekkel körülölelt "Csók terem" néhányunkban szép emlékeket ébreszt.

Képek a Margitszigetről:

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Tihany
Nagytanya
Oroszlány - lakás
Orosháza
Orosháza,
[Dél-alföldi régió] / [Békés]
Hasznosítás: kilátó
Típus: egyedi
Épült: 1925

Koordináták: 46.566628, 20.626981
Térképre


Kapcsolódó nevek:
Kapcsolódó hivatkozások: A korábban kenderáztatásra és lófürösztésére használt Gyopáros-tó vizének gyógyhatását tudományosan 1869-ben igazolta dr. László Elek, Orosháza jeles orvosa. Hamarosan fürdőfejlesztési program is született, magánépítkezések is elindultak, ami fokozatosan gyógyfürdő hellyé avatta a városszéli tavat. A gyógyfürdő fejlesztése víztorony építését is szükségessé tette, amit 1925-ben, Szél István mérnök tervei alapján meg is valósítottak. A felfelé keskenyedő, párkányokkal tagolt, téglaépítésű torony eredetileg lapos tetővel készült, de az 1957-es felújításakor enyhe lejtésű csúcsos fedelet kapott. A kilencvenes években, a mélyfúrású kutak elterjedésével összefüggésben a víztornyot üzemen kívül helyezték. Sokáig használatlanul állt, de mivel az évtizedek során Gyopárosfürdő jelképévé vált, nem bontották le. Az ezredforduló táján állami támogatással nagyszabású fürdőfejlesztés történt, ezzel együtt a torony hasznosítása is megoldódott. 2003-ban megújult, megszépült, és a víztartály helyén kilátót alakítottak ki benne, ahonnan szép rálátás nyílik a tóra és környékére.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

Kaposújlak
Kaposújlak,
[Dél-dunántúli régió] / [Somogy]
Hasznosítás: kilátó
Típus: besorolás alatt
Kapacitás: 35,4m3
Épült: 1885
Épület magassága: 15 m

Kapcsolódó hivatkozások: A csöndes, erdős területen fekvő kastélyhoz tartozó víztornyot a néhai tulajdonos, gr. Somssich József emeltette az egykori, Újlaky vár (más néven Szarkavár) tornyának alapjaira, 1885-ben. A történetírás szerint 1495 tájékán még Újlaky Lőrinc főnemes vára állott e helyen, de miután felségsértést követett el ? II. Ulászló királyt ökörnek nevezte ?, ráadásul a törökkel "kokettált", és nem engedte birtokára a királyi adószedőket, a feldühödött uralkodó hadjáratot indított ellene. E harcok során pusztult el a Szarkavár. Végül Szapolyai János nádor közbenjárására Újlaky hűségesküt fogadott Ulászlónak, aki megbocsátott neki. A birtok később számos nemesi család kezén megfordult, míg gróf Somssich Pongrác 1824-ben meg nem vásárolta. A torony felépültétől kezdve az 1970-es évekig működött mint a kastély és a hozzá tartozó gazdasági épületek vízellátó műtárgya. A ma ismét magánkézben lévő kastély szállodaként működik, így kézenfekvő volt a torony legújabb kori hasznosításának módja: kilátót alakítottak ki belőle.

Ejtőernyőselyem függőágy - a legjobb ajándék

|< << 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12... >> >|

A kereső működéséről:

Természetesen lehet keresni régióra, megyére és településre, Budapesten belül kerületre is.
A típus is kiválasztható, itt az elnevezéseket és az osztályozást még finomítjuk.

A választható szűkítések:

Létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még áll.

Nem létezik: minden olyan tornyot mutat, amiről biztosan tudjuk, hogy még vagy már nem áll, illetve sosem épült meg.

Műemlék: megmutatja a műemlék víztornyokat. Sajnos nagyon kevés van!

Bontásveszély: no comment...

Eladó: szólj, ha tudsz eladó víztornyot, betesszük az adatbázisba!

Térképes: ezeknél a víztornyoknál Google Maps térképet is beágyaztunk.

Koordinátákat várunk minden más víztoronyhoz!